И след две години АЕЦ "Белене" няма да може да увеличи своя инвестиционен сексапил. Това каза на пресконференция енергийният експерт Илиян Василев. Според него няма материална основа за затварянето на проекта.

Строителството на АЕЦ „Белене" не отговаря на екваторните принципи, които включват и проучвания за екологически и социално-икономически въздействия. Те са доброволни принципи, но страните се съобразяват с тях, посочи Василев. По думите му именно заради екваторните принципи няма как проектът да бъде финансиран от търговска банка от Западна Европа, а единственият начин за финансиране е чрез руски държавен заем.

Всяка по-значима промяна в проядрената насоченост на японската политика и икономика, каквито тенденции се наблюдават след "Фукушима" и след отказите на Германия и Италия, ще окаже силно влияние изобщо върху бъдещето на ядрената енергетика в света, заяви Василев.

Проектът „Белене" няма как да излезе от „коловоза на търговската несъстоятелност" и дори може да натовари частния дълг на България с около 30 процента, каза той.

Когато се говори за износ на ток трябва да се има в предвид, че енергийният мост до Италия струва 500-600 млн. долара. Като цяло относно ситуацията за АЕЦ "Белене" трябва да се има в предвид, че "не може да играеш гросмайсторска партия с опит от окръжните групи", коментира експертът. Илиян Василев се надява, че спорът за строителството на втората ни атомна централа ще бъде разрешен извън рамките на арбитражния съд.

Геополитическият контекст на проекта "Белене" в редица отношения се променят, но в същото време има постоянни закономерности. Някои от тях произтичат от взаимовръзката между мирни и военни ядрени програми, породили стремежа за контрол над държавите, каза още Василев.

Илиян Василев е публикувал статия посветена на АЕЦ "Белене" в личния си блог.

idvassilev.blog.bg