Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич, обвинен в геноцид на босненските мюсюлмани, засега остава в Белград, пише руският вестник „Взгляд". Хага се опитва да получи Караджич възможно най-бързо, тъй като се опасява, че процесът срещу него няма да започне в срок. Мандатът на хагския трибунал изтича през 2010 година. В Хага се надяваха да получат бившия президент още в началото на седмицата, но неговите адвокати използваха законни методи максимално да разтеглят тази процедура.

Русия се въздържа от коментари, заяви, че това е работа на Сърбия. Москва многократно е критикувала Международния трибунал. Русия поиска да се преразгледа пълномощията на трибунала заради незадоволителна работа.

Русия предлага формула, според която Трибуналът не длъжен да започва съдебни процеси от първа инстанция след 1 януари 2009 година. А всички дела, по които до края на годината не са започнали процеси, трябва да бъдат предадени на националната юрисдикция.

Официално мандатът на Международния трибунал за Бивша Югославия изтича през 2010 година. За това прокурорът белгиецът Серж Брамерц ще се постарае да има присъда по това дело в срок. Той ще даде оценка на сътрудничеството на Сърбия с ЕС, така че фактически да се реши въпросът с евроинтеграцията на тази страна.