Shell най-накрая може да бъде принуден наново да договори условията за участието си в проекта Сахалин - 2 през следващата седмица, смята британския The Independent. Очаква се руското правителство да публикува убийствен доклад за екологичния ефект на венчъра за нефт и газ.

Англо-холандският петролен гигант ще трябва да посрещне стотици милиони долари глоби. Говорител на" Сахалин енерджи", съвместната водена от „Шел" компания за експлоатация на находището, е казал, че за размера на глобите граница няма.

Очаква се в сряда Министерството на природните ресурси на Русия да публикува дългоочакваното досие от 600 страници, подготвено за екологичния надзорен орган Росприроднадзор. Най-вероятно е руските екологични регулаторни органи да заявят принудителни мерки спрямо Shell и проектните му партньори.

Преди десетилетие руското правителство сключи договор за доставка на петрол на цена под $20 за барел, което вече не по вкуса на Русия и тя желае условията за сделката да бъдат наново договорени. Освен това Газпром иска да се намеси в съдружието по преференциални цени. Министерството ще използва екологичните изследвания като средство за натиск върху Shell, счита британската медия.

Припомняме, че Сахалин-2 включва 10% от запасите на нефт и газ на тихоокеанския остров Сахалин, най-големия в Русия по обем чуждестранни инвестиции и сред най-големите в света комплексни проекти за добив на нефт и газ. В „Сахалин енерджи" 55% имат Shell, а японските Mitsui и Mitsubishi съответно 25% и 20%. Газпром се стреми към 30% и даже по-голям дял, считат анализаторите, цитирани от руската Гaзета.Ru.

Джон Ригби, анализатор в UBS, казва: "Росприроднадзор е част от процес, в който руската държава и Газпром оказват натиск върху Shell. Руското правителство опитва готовността на Shell да се придържа към действащото в момента споразумение. Едновременно с това Газпром иска да понижи настоящата стойност на проекта като част от неговата тактика да си купи дял в проекта."

Руската страна подава сигнали, че ни най-малко не възнамерява да се откаже от линията, която държи в момента. Министър Трутнев нарече през седмицата подходът на Shell да нарушава много положения за охрана на природната среда „варварски". Според министъра, точният размер на глобите може да бъде определен в средата на следващата година.

Според руските политолози и анализатори, Sakhalin Energy вече се е примирил, че ще трябва да върви към отстъпки. Дори очакваните действия на руската страна да са просто „сплашване".

Според някои анализатори 30% дял в проекта за Газпром е малко. Но от друга страна никой няма да допусне Газпром да придобие контролен пакет акции, тоест най-вероятно е Shell да продължат да са водещите, коментира руската страна възможното развитие на ситуацията. Също така не е невероятно Газпром и Shell да държат поравно по 40%, а двата японски играча - по 20%.

Според Газета.Ru, най-вероятно компаниите-гости да не пожелаят да се стигне до плащане на глоби за неполучена продукция от страна на Русия, които глоби по думите на официално лице по предварителни оценки са $10 млрд. Но не токова плащането на въпросните глоби, а възможността да се работи спокойно на Сахалин ще принуди Shell да допусне Газпром.


Операторът на проекта не отрича възможността да плаща глоби, но казва, че глобите могат да се насочат както към изпълнителите, така и към подизпълнителите, а резултатите от екологичните инспекции още не са получени.

Руският политолог Орешкин заявява, че екологичните нарушения на Sakhalin Energy изобщо не са по-големи от който и да е друг глобален „строеж" в Русия. „А по сравнение с това, което ставаше по съветските времена, нарушенията на Сахалин енерджи са значително по-малко".

Освен това компанията е провела значителни природозащитни мероприятия, в частност е била разминирана акваторията на Анивския залив, в който от времето на войната са останали много подводни мини.

Политологът е сигурен, че натискът върху Sakhalin Energy е елемент от политически пиар, в който природозащитните ведомства свирят първа цигулка. „А ако някой протестира, в очите на общественото мнение той става враг на природата".