Азиатските акции се покачиха рязко днес, след като технологичните и автомобилни компании бяха най-силно предпочитани от инвеститорите. Повод за това бяха по-силните прогнози за печалбите на Fujitsu и Isuzu в Япония.

„Азиатските компании се очаква да продължат ръста си с по-умерен темп", коментирал е японски анализатор пред Bloomberg. „Все пак смятаме, че оценката на предприятията и цените на акциите им са доста по-атрактивни от година по-рано", продължава тя.

Регионалният индекс MSCI се покачи с 0.8% до 150.27 пункта, което бе най-силното му покачване от 2 май насам. В същото време японският индекс Nikkei 225 отскочи рязко с 1.5% до 13 947.16 пункта, а китайският първенец CSI 300 продължи да регистрира загуби разделяйки се с 1.5% до 3 846.40 пункта.

Американските индекси приключиха търговията на зелено, след като производителят на BlackBerry изрази оптимизъм за бъдещото представяне на технологичния сектор, а цената на петрола започна бавно да се понижава. Акциите на RIM (BlackBerry) успяха да се покачат с 6.9% до $141.97 за акция, а тези на Electronic Data Systems поскъпнаха с 27% заради новината, че ще бъдат купени от HP за $13 млрд.

Финансовите акции също се представиха добре вчера, след като ипотечният застраховател MBIA обяви по-добри от очакваното резултати, а обемите на бизнеса като че ли са продължили да се разширяват. Индексът Dow Jones получи подкрепа и от по-добрите очаквания на Citigroup за цената на алуминия, което пък доведе до масово изкупуване на дялове от Alcoa (+6.6%).

Цената на петрола се понижи с 1.4% след като спекулантите започнаха да прибират печалбите си, а доларът остана във високите нива спрямо еврото. Това отмени притесненията за по-високи нива на инфлация и върна оптимизма сред пазарните участници.

„Парите се наливат в онези компании и сектори, където все още има потенциал за висок растеж", коментирал е щатски анализатор.

Индустриалният индекс Dow Jones успя да се покачи с 1% до 12 876.31 пункта, а широкият Standard & Poor's 500 добави 1.1% до 1 403.58 пункта. Технологичният измерител Nasdaq прибави нови 1.8% до 2 488.49 пункта.

Тази сутрин доларът отстъпва спрямо еврото и се разменя при курс от $1.5530 и при 103.90 йени. В същото време петролът продължава да олеква като вече се разменя при цена от $123.41 за барел, а златото е с нова по-ниска цена от $879.90 за трой-унция. В същото време европейските борсови индекси светят ярко в зелено, след силното си вчерашно представяне. По-важни икономически данни днес ще има от Великобритания в 11:30 за инфлацията и цените на жилищата, както и от САЩ в 15:30 за цените на вноса и износа и продажбите на дребно.

Родната ни фондова борса започва деня с отлично нарастване на основните индекси, което е тенденция вече четвърти пореден ден. Правят впечатление и стабилния обем, който за първия половин час минава над 2.5 млн. лв. До момента Sofix е нагоре с 2.7%, а BG40 с 3.3%.