Основателят на Microsoft и най-богат човек в света Бил Гейтс иска да навлезе по-активно на пазара за производство и търговия с енергия, позовава се „Wall Street Journal" на вътрешна информация. За целта ще бъдат ползвани услугите на личното на Гейтс инвестиционно дружество Cascade Investments LLC.

Гейтс чрез Cascade възнамерява да основе джойнт венчър с енергийния доставчик PNM Resources (със седалище в Албакърк, Ню Мексико), в който двете компании ще имат равно дялово участие. Източникът посочва, че новият проект все още няма име.

Съвместното предприятие ще навлезе като инвеститор в търговията на едро и дребно с електроенергия. PNM ще влее в джойнт венчъра своите все още нерегулирани енергийни капацитети и по този начин вероятно ще се раздели.

Cascade е основана през 1995 и оттогава инвестира в най-разнообразни бизнесзони - от железници през фармацевтика до управление на фондове. Последната изява на финансовата фирма на Гейтс бе „инжектирането" на средства в производител на етанолови горива.