Американската инвестиционна компания BlackRock насочва все по-голяма част от вниманието си към закупуването на руски и бразилски акции, тъй като смята, че цената на енергийните и строителни суровини ще продължи да расте, а с тях и капитализацията на компаниите. BlackRock предупреждава да не се инвестира в китайски и индийски ценни книжа, предвид силните загуби, които претърпяха от началото на годината.

„Купуваме руски и бразилски акции, тъй като това са основните доставчици на суровини за света, а тяхната цена ще продължи да отбелязва все по-високи нива", коментира тайвански мениджър на BlackRock пред Ройтерс. „Цените на тези активи бяха стабилни през последните пет години, като не смятаме, че този тренд скоро ще бъде прекъснат", продължава той.

Една от компаниите, които ще спечелят най-много от високата цена на петрола и суровините е Schlumberger. Тя се занимава с добив на петрол и осигуряване на материална и техническа подкрепа за добивните дейности на други компании.

„Черното злато" и днес продължава да поскъпва, като за последните години цената му е с няколкостотин процента по-висока. Това е следствие от по-високото световно търсене, но и от дейността на спекулантите, които търсят убежище за парите си. Миналогодишните първенци от Индия и Китай, през тази година са сред най-слабо представящите се пазари.

Китайският индекс CSI 300 вече е с 39% по-нисък в сравнение с началото на годината, а индийският BSE е с 19% надолу за същия период. P/E* индексът на повечето китайски компании вече е на ниво от 16 до 17, докато този на индийските е 15. Повечето развиващи се пазар притежават P/E индекс от 13, докато американските акции са с 14.

*P/E (Price/Earnings) - Индекс показващ за колко години инвестицията в една компания ще се изплати от печалбата й. При равни условия, колкото по-ниски са нивата на P/E, толкова по-подценена е компанията. По време на силните месеца на родната ни фондова борса, не бяха редки случаите на компании с P/E индекс от над 100 (силно надценени).