Благоевградската цигарена фабрика "Благоевград-БТ" ще може сама да определя цените на цигарите, които произвежда.

Това стана възможно с приетата в петък наредба на Министерския съвет, с която те разрешиха на производителите и вносителите на цигари свободно да могат да образуват и регистрират цените на тютюневи изделия.

Досега трябваше да заявяват цените си в Министерството на икономиката и енергетиката, което от своя страна да ги предлага за одобрение пред кабинета.

"Това е добре, тъй като цените могат бързо и лесно да се променят в съответствие с пазара, които през последните години е динамичен. Така ни се дава възможност да се нагаждаме според търсенето и конкуренцията. От това ще спечелят най-вече потребителите, тъй като те са основните, които диктуват пазара. Въпреки това нямаме голям диапазон на възможности да променяме цените. От една страна, долната граница ни се поставя от цените на суровините, от стойността на труда, от акцизите, а горната от това, какви са възможностите на потребителите, които всички знаем не са особено големи", коментираха специалисти от цигарената фабрика, цитирани от в. Вяра.

В петък Министерският съвет, променяйки Наредбата за условията и реда за регистриране на цените на тютюневите изделия от местно производство и от внос, търговията с тютюневи изделия и контрола върху търговията, реши производителите и вносителите на цигари свободно да образуват и регистрират цените им.

Въпреки това цигарите, вече облепени с бандероли, ще се продават по цената, посочена на тях, до изчерпване на количествата, уточниха от фабриката.