„Мисля, че днешният ден е хубав повод да кажем няколко добри думи за предприемачите - прогресът се дължи на тях, на тези, които поемат риска да управляват хора и ресурси, да създават БВП и да изменят обществото. В задължение сме на онези предприемачи, които повече от 20 години се опитват да правят бизнес в България."

Това каза вицепремиерът по икономически въпроси Даниела Бобева при откриването на форума "Нова визия за образованието и предприемачеството", съобщава БГНЕС.

Бобева изрази надежда, че предприемачеството е състояние на духа, нещо което се предава от поколение на поколение и че е важно и децата да приемат предприемачеството. Вицепремиерът подчерта, че правителството отдава значение на образованието и връзката с бизнеса и напомни, че в бюджета за 2014 г. са заложени повече пари за образование и гарантиране на икономическия растеж, работата по бизнес инкубаторите и 20 млн. лв. за иновации. Бобева допълни, че правителството иска да въведе системата, комбинираща бизнес и образование, а реформата в образователната система е дейност, която зависи от самата система, бизнеса и неправителствените организации.

"Подкрепям стремежа на младите хора и вярвам, че те ще създадат едно по-предприемчиво от нас общество", каза Даниела Бобева.
"Институциите са призвани да подкрепят и да създават условия, за да може неправителствените организации да работят в развиването на своите идеи. Освен стажовете всяка година, които се провеждат в Столична община, СОС разполага и с финансови инструменти за подпомагане на образованието - програмата за спортни дейности, която е с бюджет от 1 млн. лв., който се предоставя на училищата, районните администрации и НПО.

Разполагаме и с програма за развитие на творческата дейност и талантите на младите хора. Тя е част от програмата за кандидатурата на София за "Европейска столица на културата" през 2019 г., а програмата "Култура" подкрепя финансово представители на различните творчески групи и оказва индивидуална подкрепа на млади творци", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че културните и творчески индустрии заемат 4-то място в приноса си към добавената стойност на София, а тази година стартира "Регионалната академия по мениджмънт на културата", като предстои София да бъде домакин на международна конференция култура и технологии.

"Обучението по предприемачество изисква и по-цялостен подход, а училището има важна роля в подпомагането на обучението по предприемачество. Да бъдеш предприемач означава да откриваш нови възможности и да бъдеш социално отговорен", заяви зам.-министърът на образованието Атанаска Танева.

Тя подчерта, че трябва да се наблегне в представянето на социално отговорното предприемачество и каза, че проблемите на обучението чрез работа е предизвикателство не само за българската образователна система, но и за българския бизнес, който трябва да създаде условия, за да се случва това. Зам.-министърът допълни, че МОН ще работи за създаването на такава среда, но за целта е нужна и подкрепата на бизнеса.
Зам.-посланикът на САЩ Браян Далтън каза, че и посолството на САЩ в България участва активно в Световната седмица по предприемачество, а между посланика на САЩ Марси Рийс и президента Росен Плевнелиев редовно се провеждат неформални срещи за подпомагане на предприемачеството. Предстоят и четири менторски седмици, на които ще се обсъжда насърчаването на вдъхновението и различния начин на мислене.

"Предприемачите са известни с иновациите си на пазара. Необходима е страст и афинитет към риска, за да имаш визията за откриване на нов продукт или услуга, и да ги направиш реалност. Предприемачите имат способността да намалят безработицата и да разрешат местни и национални проблеми. Те са двигателите на икономическия растеж, а това е в основата на политическата стабилност. Предприемачеството овластява жените и младите хора, насърчава образованието и науката, а в България има все повече млади хора, които кипят от интелектуална енергия", каза още Далтън.

"Просперитетът и предприемачеството са тясно свързани, а младите хора трябва да виждат примери за това. За съжаление в публичното пространство чуваме все по-малко за водещите и успели световни фирми, а младите предприемачи трябва да виждат примерите на успелите. Трябва смела и радикална реформа, за да работи добре и системата. Трябва да имаме подобряване на цялостната бизнес среда, да зададем ясна посока и политики", каза съветникът на президента по икономически въпроси и иновации Евгени Ангелов.

Според Ангелов държавата и предприемачите трябва да бъдат въвлечени в смислен дебат. Необходимо е да има връзка между вземането на решенията и насочването на публичните средства.

"Надявам се работата по Закона за насърчаването на инвестициите да продължи и да се създаде нова институционална рамка - Национален иновационен борд. Тази рамка се развива с помощта на Световната банка. Създаването на инструменти за финансиране е също важна крачка в тази посока", допълни Ангелов.