Жените печелят по-малко от мъжете във всичките 27 държави на ЕС, според данните публикувани в доклад на Европейската комисия.

През 2005 г. „пропастта" между заплащането на двата пола се е увеличила до 15% средно за ЕС. По-висока разлика в заплащането обикновено се асоциира с високо-разделените пазари като Финландия или в държави, където много жени работят почасово или на половин работен ден (Германия, Великобритания).

Малката разлика между парите, които получават малтийците, италианците и португалците отразява факта, че има по-малко нискоквалифицирани жени на пазара на труда.

Разликата в работното заплащане е най-голямо в частния сектор, където на места жените получават с 25% по-ниско заплащане от колегите си мъже. Разликата в работната заплата се увеличава с нарастване на образователното ниво. Жените с висше и по-високо образование са платени с 30% по-ниско от мъжете в сходна позиция. Това често се обяснява от анализаторите с факта, че жените излизат в майчинство известно време, което намалява средните показатели за заплатите им.