Сега: Борисов иска от ЕК Варна да стане газов хъб вместо Турция

Европейската комисия да финансира изграждането на газов хъб там, където тръбата на "Южен поток" излиза край Варна. Писмо с такова предложение да бъде веднага изпратено от вицепремиера Томислав Дончев на еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович, е наредил премиерът Бойко Борисов. Това става ясно от публикуваната част от стенограмата от вчерашното заседание на правителството."Предлагаме на територията на България там, където излиза тръбата на "Южен поток", Европейската комисия в унисон със стратегията за общ енергиен съюз на Европа да финансира хъб, където ЕК да плаща, така както Турция, газа, идващ от Русия, и на базата на общия енергиен съюз да го разпределя съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България

Още по темата във в. Сега

Монитор: Ипотеките ще поевтинеят

В края на 2014 г. лихвите по ипотечните кредити се движат между 6% и 7%, като очакванията на консултантите са в края на 2015 г. те да са на нива 5,5- 6,5%. Според прогнозата следващата година ще бъде стабилна, а конкуренцията между банките ще носи допълнителни ползи за клиентите под формата на по-добри цени на кредитите и нови интересни кредитни продукти.  Ноември беше активен за пазара на ипотечно кредитиране със сделки с интересни предложения и промоции от страна на банките. Средният размер в столицата расте спрямо предходния месец и през ноември е близо 49 000 евро. В левове в София са изтеглени 93% от заемите. Най-популярен е левът в Пловдив, където 96 на сто от ипотеките са изтеглени в родна валута.

Още по темата във в. Монитор

Капитал: Българските проекти по плана "Юнкер" са за над 3,5 млрд. евро

Европейската комисия публикува пълния списък с предложения на 28-те държави членки за инвестиционния план на новия председател на комисията Жан-Клод Юнкер. Българските предложения не са най-многословните, нито най-лаконичните и попадат в средата на списъка, в който белгийските инициативи например са десетки страници, а испанските - половин."Капитал" вече е описвал основните точки в списъка, но ето и пълния обем на предложенията заедно с предложеното финансиране, където е описано. Единственият от проектите, за който е предложено публично-частно партньорство, е този за младежката безработица.

Още от темата във в. Капитал

Труд:  160 000 българи в чужбина за Нова година

Колкото българи посрещнаха миналата година Коледните и Новогодишните празници в чужбина, толкова ще са и тази година. Това заяви пред "Труд" Калин Драганов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.Миналата зима около 160 хил. българи празнуваха зад граница. И тогава и сега съседните балкански страни - Сърбия, Македония, Гърция и Турция са предпочитани дестинации от нашенци. "Първата причина е, че например в Сърбия се пуши в заведенията и заклетите пушачи предпочитат там да празнуват.

Още по темата във. в Труд

24 часа: ЕЦБ притеснена за независимостта на БНБ

Евеопейската централна банка вчера предупреди България да не приема законодателни решения, които могат да застрашат независимостта на БНБ, стабилността на валутния борд, националната ни валута и ценовата стабилност. Предупреждението е записано в становище на ЕЦБ, подписано от председателя Марио Драги.Повод за него е проект на БСП за промени в закона за гарантиране на влоговете.

Още по темата  във в. 24 часа

Стандарт: Сменят шефовете на Банката за развитие

До седмица Българската банка за развитие ще е с ново ръководство. Това потвърдиха за "Стандарт" високопоставени източници, близки до Министерски съвет. Във финансовите среди вече се коментира името на Ангел Геков, който до началото на 2011 година бе изпълнителен директор на Българска банка за развитие. Най-вероятно той ще поеме управлението на ББР от Димо Спасов. Правата на държавата в общото събрание на акционерите на банката се упражняват от министъра на финансите и в случая финансист номер 1 Владислав Горанов ще предложи промените пред Надзорния съвет на ББР. В управителния съвет на институцията влизат още Билян Балев - зам.-председател на Управителния съвет и изпълнителен директор и Иван Христов, член на УС и изпълнителен директор на ББР.

Още по темата във в. Стандарт