Намериха се пари за новия Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БорКор). Сега да му мислят душманите - твърди с известна ирония Емилиян Лилов в гледната си точка.

Започваме играта с въпрос за 50 лева: Какво е "БорКор"? Възможни отговори: А - така се казва каракачанката на премиера Борисов; B - абревиатура на производствено обединение от социалистическо време; или отговор C - звено към МС за борба срещу мафията и корупцията. Както винаги имаме право на три жокера - 50:50, обади се на приятел и помощ от публиката. Засега няма да ги използваме, и се опитваме да поразсъждаваме:

Кьорфишеци на всеки километър

Изключваме отговор А, понеже сме сигурни, че премиерското куче се казва "Борко". Стара абревиатура по съветски модел също няма да е, понеже щеше да се изписва с главни букви и да съдържа ключовата дума "народ", напр. НАРКООП. Остава да е някакво звено за борба срещу нещо. Да, по-скоро сме сигурни, маркираме отговор С.

Правилен отговор - БорКор е поредното стратегическо отроче на прехода, което, вярно, няма оперативни функции като МВР и ДАНС, но далеч надминава по амбиции всякакви създавани дотук звена за борба срещу корупцията, за конфликт на интереси и т.н. Още от абревиатурата трябва да лъха категорична увереност, стегната сякаш в сталински мундир. По замисъл трябва да свърже в единен мозъчен тръст масивите и общите усилия на МВР, правосъдното и финансово министерства, прокуратурата и следствието, ВСС, затворите, НАП и ДАНС, митиниците.

155 избранника ще правят различни видове анализ и развойна дейност в името на стабилно и непротиворечиво законодателство, нова наказателна политика. Ще се гони прозрачност при финансиране на политическите партии и откритост при процедури за възлагане на обществени поръчки, предоставяне на концесии и усвояване на европари. Първите промени, според правосъдната министърка, ще атакуват законите за администрацията, конфискацията на престъпното имущество и този за конфликт на интереси. От такава прекрасна програма чак да му се приспи на избирателя, в смисъл - да си спи спокойно, понеже отвън го вардят добрите.

В последните си доклади европейските наблюдаващи България алармират, че МВР и Прокуратурата нямат финансов капацитет за качествена (откъм събиране на доказателства) борба срещу престъпността. Затова и няма присъди, а показните акции са телевизионен кьорфишек. Доколко е оправдано такова мащабно финансиране на БорКор, и не е ли възможно по-разумно преразпределение на средствата, особено когато полицаите нямат нови кубинки и бензин, за да гонят престъпната арогантност?

Кой кого накрая?

Да, безспорно са важни анализът и стратегията - с тях половината битка е спечелена. А също и чуждият опит (в случая ноу-хау-то идва от Германия). Но няма ли опасност "мислителите" от новия мозъчен тръст към МС да се превърнат в поредната паразитираща структура с огромен бюджет? Чисто по български!

Умореното българско общество е в апатично очакване. Наслука! Дано успее една от последните мащабни идеи на Борисовото правителство, чиито песъчинки в часовника изтичат. И след многото поправителни сесии за България целта не бива да е само митичният Шенген, а излизането от кома на една интоксикирана държава.

Играта завършва с въпрос за много повече от 100.000 лева. Той може да бъде формулиран и така: Кой кого накрая - БорКор или КорБор?