Ядрената енергетика оживя със заразителния пример на британското правителство. В Бялата книга на енергийния сектор на Великобритания, изготвена през 2003 г., атомните електроцентрали се описваха като „непривлекателна възможност", като не се предвиждаше подновяване на ядрените реактори след изтичане на експлоатационния им срок.

Дискусията за измененията в климата обърна вниманието на политиците към енергийни алтернативи на въглеродните горива въглища и петрол. Към 2006 г. тогавашният премиер Тони Блеър вече бе убеден, че ново поколение ядрени реактори с ниски емисии ще може да предложи ниско-въглеродния компонент в енергийната структура на страната.

Ядрените реактори от новото поколение ще бъдат средни по размер, всеки от тях с 1200 мегавата мощност. Повечето ще бъдат построени край съществуващите атомни електростанции, където съпротивата на местното население се очаква да е по-слаба.

Предимствата на ядрената енергетика освен по-малкото емисии включват намаляване зависимостта от вносни енергийни източници, като на това се гледа като на косвен политически удар срещу разрастващото се влияние на Русия.

В Бялата Книга на британската енергетика, публикувана през този януари, атомната енергия вече се описва като безопасна, отделяща малко въглероден диоксид, изгодна и надеждна.

Според информация на The Indepenent, очаква се премиерът Гордън Браун по ускорената процедура ще даде разрешение за строителството на поне осем нови атомни електростанции с подкрепата на правителството.

Освен това Браун няма да постави горна граница на броя на АЕЦ, строени на Острова от частни компании. В момента атомната енергия задоволява близо 20% от енергийните нужди на Великобритания. Вероятно този дял в следващите 15 години ще се увеличи.

Активистите за опазване на околната среда настояват, че по-безопасни алтернативи като например приливно отливната енергия, която е изцяло възобновяема, би трябвало да получат правителствената подкрепа.

Екологичните групи изтъкват, че ядрената алтернатива няма да излезе никак евтино. Удължаването срока на експлоатация на съществуващите 10 ядрени реактора би струвало около 73 млрд. паунда! Освен това дългосрочните планове за развитие на ядрената енергетика не могат да решат непосредствените нужди, породени от свръх скъпия петрол.

Според Браун и министъра на икономиката Джон Хютън, ако не се задвижи ядрената програма на страната, Британия може да изпита енергийна криза. Опасността за енергийната сигурност идва от това, че паралелно с излизане от строя на старите АЕЦ, близо една трета от съществуващите енергийни мощности, работещи на въглища и нефт, трябва да бъдат затворени в същия период по екологични съображения.

Усещането за неотложност се подсилва и от рекордните цени на петрола. Черното злато представлявало „заплаха за икономическата стабилност, семейните финанси и устойчивото развитие на околната среда", твърди британският премиер.

В неделя на срещата на Средиземноморския съюз Гордън Браун е говорил за „пост петролна икономика", призовал е за ренесанс на ядрената енергия, както и за „масирана експанзия на възобновяемите енергийни източници".

Северно море в бъдеще можело да стане Персийският залив, ако британците успеят да впрегнат силата на вятъра. В Сахара и целия африкански регион следва да се създадат слънчеви ферми.

Енергийните компании вече са подали офертите си за строеж на нови АЕЦ, конкретните места за строителство ще бъдат определени от правителството през 2010 г. До 2017 г. енергетиците се надяват да започнат да произвеждат електричество от новите електростанции във Великобритания.

Другаде по света, германският канцлер Ангела Меркел, бивш министър на екологията, подписал за ФРГ протокола в Киото, настоява, че без нови АЕЦ германската икономическа машина няма да може да се справи. На север, администрацията на Националната партия на Шотландия обаче се заканва, че няма да допусне строителство на нови АЕЦ по шотландските земи.