Британската банка намали лихвеното ниво с 0.25 процентни пункта до 5.00% на заседанието си днес, което е третото поредно смъкване на лихвената ставка от декември до сега. Причината за днешното решение бе същата като при предходните две, а именно кризата в имотния сектор на Великобритания и възможността от рецесия.

Гуверньорът на банката Мервин Кинг със съгласието на колегите си централни банкери удовлетвориха очакванията на пазара, който напълно оценяваше днешното лихвено понижение. Малко по-късно Европейската централна банка запази за пореден път лихвеното си ниво на 4.00%, което също бе напълно според очакванията на анализаторите.

При ниво 5.00%, лихвеното ниво на Великобритания все още остава най-високото от всички индустриално развити страни членуващи в Г7.

Доводите на ЕЦБ да запази лихвената ставка на шест-годишен връх днес, бяха идентични като при предишните заседания - опасения от разпростиране на инфлацията. За съжаление, прекалено високата лихва и необузданото евро навреждат сериозно на икономическите перспективи в Европа, което може да принуди ЕЦБ да започне политика по лихвено ограничение.

Според МВФ, икономическият ръст на Еврозоната ще се забави през тази година до най-ниското си ниво от 5 години насам, в следствие на кредитната криза започнала от проблемния имотен пазар на САЩ. За сега ЕЦБ не желае да последва колегите си от ФЕД и Британската банка, които правят всичко възможно, за да рестартират икономиките си, дори с цената на повишен ценови натиск.

Сега вниманието на пазарните участници вече се насочва към важната пресконференция на Жан-Клод Трише от 15:30.