Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери, през 2006 г. е в размер на близо 300 млн. лв. или 24% от брутния премиен приход от застраховане.

Това показват обобщените статистически данни на Комисията по финансов надзор. 

От тях 245.5 млн. лв. са реализирани в общото застраховане (23,2 % от брутния премиен приход в общото застраховане) и 53.5 млн. лв. в животозастраховането (28,8 % от брутния премиен приход в животозастраховането).

Приходите от комисиони на застрахователните брокери възлизат на близо 60 млн. лв., от които над 85% са приходи от комисиони в общото застраховане.

Комисионите на брокерите, отнесени към реализирания чрез тях премиен приход, са 21,2 % в общото застраховане и 14,3 % в животозастраховането, уточняват още КФН.

Основната част от реализирания премиен приход по общо застраховане чрез застрахователни брокери е по застраховки: „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства" (47,6 %), „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (18,3 %), „Щети на имущество" (13,3 %) и „Пожар и природни бедствия" (7,5 %).

При животозастраховането, реализираният чрез брокерите премиен приход, е основно по застраховка „Живот" и рента (94,1 %).