На свое заседание днес Комисията за финансов надзор потвърди проспект за вторично публично предлагане на облигации, издадени от варненската компания „БРОСС Холдинг" АД.

Емисията на холдинга е в размер на 6 млн. евро, разпределени в 6 хил. броя обикновени, обезпечени, лихвоносни облигации, с номинална стойност от 1000 евро всяка.

Облигациите са с плаващ купон в размер на 6-месечен Euribor + 450 базисни пункта годишно.

Срокът на облигационния заем е 60 месеца с падеж на 31.08.2011 г.

Натрупаните средства от емисията ще бъдат използвани за разширяване на основната търговска дейност на "БРОСС Холдинг", а именно построяване на завод за производство на технически аерозоли, силикон и други уплътнители.

От холдинга планират също така да изградят завод за полимеризация, както и да построят складови помещения за суровини и готова продукция.

Парите от облигационната емисия ще служат и за логистична поддръжка на инвестиционните проекти на компанията.

"Бросс холдинг" е създадена преди 10 години и е водещ доставчик на продукти и технологии за химическата и фармакологичната, хранително-вкусовата промишленост, козметиката и строителството.

В началото на май "Бросс холдинг" стана представител на германския концерн "Бистерфелд" за България и учреди смесеното дружество "Бистерфелд про". Концернът е сред 10-те водещи европейски фирми за дистрибуция на специални химикали.