Преговорите с „Газпром" по новите договори за доставка на природен газ са на 95% готови. Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов. Той не пожела да коментира конкретни условия от договореностите, тъй като преговорите все още не са завършили окончателно.

От думите му обаче стана ясно, че цените на природния газ, които се очаква да влязат в сила от 1 януари догодина, ще бъдат такива, че ще е по-изгодно тогава да бъдат запълвани обеми в газохранилището в Чирен.

В момента топлофикационните дружества дължат на „Булгаргаз" над 170 млн. лв., като основен длъжник е Топлофикация-София, която има просрочени задължения към обществения газов доставчик в размер на 134 млн. лв.

Всичко това допринася „Булгаргаз" да отчитат загуба от над 200 млн. лв.

„Недостигът на тези пари ще ни принуди да потърсим нов заем за закупуване на природен газ, защото съгласно лицензията, ние сме задължени да осигурим непрекъснатост на доставките", подчерта Гогов. Той посочи още, че конкретните условия за заема ще бъдат формулирани в обществената поръчка, чрез която ще се търси финансиране от банките.