Екип на Honda в съдействие с RITE - Изследователски Институт за Иновативни Технологии за Земята - оповести, че е открита технология за производство на етанол от биомаса, съобщи Industry Week.

Т.нар. RITE - Honda процес ще проправи пътя към производството на биоетанол от целулоза и полу-целулоза и има потенциал за съществено увеличаване производството на горива - гласи изявлението на Honda.

Биомасата представлява възобновим ресурс с растителен произход. В горивния процес се използват негодни за други цели частi от растения - като листа и клонки, също и оризова слама. 

Въз основа на съвместното откритие, Honda и RITE ще задълбочат изследванията си в производството не само на биогорива, но и на различни детайли за автомобили. Досега превръщането на биомасата в етанол е било трудно, съобщава Honda.

Ставаме свидетели на бум в изследванията за алтернативни горива в автомобилната индустрия. Според изявление на General Motors от 18 септември, компанията ще изгради експериментален автомобилен парк от 100 джипа в САЩ, Европа и Азия. Автомобилите на GM са с водородни горивни клетки, които в горивния процес не отделят нищо друго освен вода. Въпреки, че редица други автомобилни компании разработват водородни технологии и доставят единични бройки на заинтересовани клиенти, кампанията на GM с модела Chevrolet Equinox е с много по-широк обхват и може да се разглежда като маркетингов тест за потребителски предпочитания.

Nissan също обяви в средата на септември проект за принципно ново интелигентно решение: близо 10 000 шофьори в Япония ще бъдат включени в 30-месечен експеримент, в който „интелигентна транспортна система" ще изпраща безжични съобщения на преминаващите автомобили.