Вчера привечер беше представен толкова очаквания от финансовите пазари Бюджет 2013г. на Испания, като испанското правителство посочи, че бюджетът за следващата година е базиран на предположението, че страната е изправена пред "мека икономическа рецесия" (спад на БВП с "едва" -0.5% г./г.?) и че чрез този бюджет испанските власти ще изпълнят заложените цели за свиване на бюджетния дефицит (до 4.5% от БВП спрямо дефицита за 6.3% от БВП за настоящата година).

След продължило вчера цели 6 часа правителствено заседание в Мадрид, финансовият министър на страната Кристалбо Монторо заяви, че икономиката на страна се очаква да отбележи нов спад, но само с -0.5% г./г. за следващата година, което от страна на редица анализатори и икономисти обаче изглежда доста "оптимистична" прогноза. "За 2013г. ние прогнозираме сценарий на мека икономическа рецесия и се надяваме, че тя ще бъде последната а нашата страна", посочи Монторо. Испанското правителство запази и своята прогноза за спада на икономиката през настоящата година с -1.5% г./г., което също изглежда оптимистично.

Според проекта за Бюджет 2013г. (който се очаква да влезе в испанския парламент за дебати - дори няколкоседмични?), целите за свиване на бюджетния дефицит ще бъдат изпълнени главно с нови съкращения на разходите, а не чрез нови мерки за повишение на приходите. Ще бъдат съкратени разходите в отделните министерства с 8.9%, като общите държавни разходи за 2013г. ще бъдат съкратени с около 40 млрд.евро. Междувременно се очаква приходите от данъци да покачат с 3.8%г./г. до 175.2 млрд.евро (главно с оглед вече вдигания ДДС данък от началото на септември тази година).

"Това е бюджет във време на криза, но той може да ни помогнем да се измъкнем от кризата", заяви вицепремиерът - Сорая Саенз де Сантамария пред репортери.

Фин.министър Монторо настоя, че Испания ще е способна да съкрати бюджетния си дефицит до 4.5% от БВП за 2013г. спрямо целта за тази година за дефицит в размер на 6.3% от БВП, въпреки все още високата цента на испанския дълг (все още високите лихви по испанските дългови книжа). Цената на обслужване на испанския дълг ще качи с 10 млрд.евро през следващата година до общо 38.6 млрд.евро, или повишение с цели 34%г./г. Финансовият министър също така каза, че отношението държавен дълг към БВП за Испания ще качи до около 80% през 2013г. спрямо 75.9% от БВП за настоящата година.

Според Бюджет 2013г., нивото на безработицата в Испания ще остане много висока и през 2013г. и в размер от 24.3% спрямо 24.6% за настоящата година.

Беше оповестен и план за нови структурни реформи в Испания, като испанският икономически министър де Гиндос посочи, че планът за тези структурни реформи е бил съставен в близкото сътрудничество с Европейската комисия.

Това изказване на де Гиндос беше сигнал а финансовите пазари, че този разписан по време план за новите структурни реформи може в крайна сметка да послужи като "трамплин" при отправянето на официална молба от испанските власти за подкрепа на испанските дългови книжа от ESM фонда и от ЕЦБ чрез новата OMT програма на централната банка за покупки на държавни облигации. Де Гиндос отбеляза, че все още се обсъжда възможност за евентуална молба за активиране на OMT програмата на ЕЦБ, но подчерта че все още няма решение за официална молба за финансова помощ от Еврозоната, което е важно условие, преди ЕЦБ да стартира своята програма за покупки на държавни облигации.

След представянето на Бюджет 2013г. и новата програма за структурни реформи от страна на испанските власти, шефът на Европейската валутна и икономическа комисия и вицепрезидента на Европейската комисия - Ооли Рен заяви, че планът за реформи съдържа "конкретни, амбициозни и добре фокусирани и разписани във времето мерки", като този план дори е "надминал' очакванията и препоръките направени преди време на Испания от страна на Европейската Комисия. Това изявление на Оли Рен беше възприето от финансовите пазари като сигнал, че именно тази нова структурна програма на Испания може би е предварителното условие, при което правителството на Рахой в скоро време най-сетне ще се навие да поиска официален пакет финансова помощ от ESM фонда и от ЕЦБ.

На пресконференцията относно Бюджет 2013г. на Испания беше заявен и категорично, че областта Каталуния НЯМА право да свика провеждането на референдум (относно нейната независимост?), тъй като централното испанско правителство ще се обърне към Конституционния съд на страната, който може да забрани провеждането на такъв референдум в най-силната икономически (но и с най-големи дългове) област в страната.

Финансовите пазари реагира позитивно на Бюджет 2013г. и "обещанията" в него и в новата програма за структурни реформи на испанското правителство, като снощи имаше солиден риск-апетит/възходящо движение на фондовия пазар на Wall Street, относително позитивно движение по-рано днес на азиатските борси и позитивен старт на европейските пазари на акции. Този риск-апетит и "оптимизъм" след представянето на проекто-Бюджет 2013г. на Испания помогна и за възходящо движение на EUR/USD и за известен риск-апетит на forex пазара като цяло (известен спад на USD спрямо всички останали основно валути), като еврото покачи по-рано днес към 1.2942/43 часовия връх.

Но трябва да се има в предвид, че целият проекто-Бюджет 2013г. на Испания е базирана на прекалено "оптимистичната" прогноза за доста мека рецесия в страната през следващата година и спад на БВП от едва -0.5% г./г. Има реален риск спада на БВП да бъде доста по-голям, което ще постави под сериозен риск изпълнението на основната цел за свиване на бюджетния дефицит за 2013г. до 4.5% от БВП, като има сериозни "съмнение", че и целта за свиване на дефицита до 6.3 % от БВП за тази година може да бъде реално изпълнени (т.е. да се повтори "сценария" с неизпълнение на бюджетните цели на Гърция от 2011г. насам?).

Така че след първата позитивна реакция на проекто-Бюджет 2013г. на Испания, финансовите пазари може постепенно да започнат да правят по-точна и реална оценка около изпълнимостта на заложените бюджетни цели за следващата година от кабинета на Рахой.

Днес вниманието отново ще се насочи към Испания с оглед очакваните важни резултати от "стрес теста" на испанските банки, който тест ще даде по-ясен отговор - каква точно сума ще трябва за спасяване на закъсалите испански банки от договорения от Еврозоната спасителен план за тях в размер до 100 млрд.евро?