Икономическите промени в Куба навлизат и в туризма. Държавните туроператори вече могат да работят и с частни ресторанти и къщи за гости. Облекчаването на условията допринася за разрастване на частния сектор в туристическата индустрия, а тя е сред ключовите отрасли на острова, информира БНТ.

Близо 5000 кубинци ще се възползват от изгодата да работят с държавните туроператори. Това е голямо облекчение, казва жителка на Хавана. Домът й в старата част на столицата, близо до главните туристически обекти, е превърнат в къща за гости. Доскоро тя не е била включена в пътеводителите и собственичката е плащала на хора, за да водят туристи до вратата й.

"Това е още един източник на доходи за нас. Досега разчитахме само на преминаващи туристи. Малцина от нас можеха да пускат реклами. Нямаме Интернет", заяви Исолина Ерера, собственик на къща за гости.

Туристическата индустрия буквално спасява кубинската икономика след разпадането на Съветския съюз. Тогава островът се оказва в банкрут и оцеля благодарение на туризма. Сега браншът се разраства. Миналата година 2 млн. и 800 хиляди чужденци са посетили Куба.

Приходите от туризъм за 2012 г. са наближили 3 млрд. долара. Сега около 450 000 души развиват свой малък бизнес в частния туристически сектор. Очаква се в следващите години секторът да осигури работа на близо 1 млн. души.