Дори при цена от $100 за барел петрол, венецуелаският президент Уго Чавес не е в състояние да поддържа добре работеща енергийна промишленост в страната. Това може да се отрази силно негативно на плановете му за построяване на "светлото социалистическо бъдеще", особено след загубата на референдума от началото на декември, коментира Ройтерс.

Анализаторите прогнозират една тежка за Чавес година, тъй като ще му се наложи да се изправи пред ред икономически проблеми, както и регрес в петролната индустрия. Именно тя, допринася за около половината от правителствените приходи в страната.

Брутният вътрешен продукт в петролния сектор се е понижил с 5.3% през 2007 г., според данни на венецуелската централна банка. За периода 1998-2007 г., общият спад на БВП е в рамките на 14.7%, в следствие на неефективно планиране и развойна дейност. Тези данни не отразяват ръста при печалбата от износ на петрол, тъй като за последните 5 години, неговата цена се е учетворила. Те показват, низходяща тенденция на развитие в сектора, който от година на година произвежда все по-малко суровина.

Икономистите обясняват бързото понижение в БВП, с прекалено големите държавни разходи. Държавната петролна компания PDVSA е платила повече от $13 млрд. за социални програми през 2006 г., което бе нужно, за да се поддържа образа и репутацията на Чавес пред заетите.

Според някои експерти, дори цената на петрола да започне да се изписва с трицифрени стойности, това едва ли ще подорби състоянието на енергийния сектор във Венецуела. От тук можем да заключим, че рано или късно, Чавес ще бъде принуден да ограничи огромните си и ресурсоемки програми, които поддържат толкова високо популярността му. Освен това, президентът ще трябва да се справи и с бясно растящата инфлация, недостига на хранителни продукти и ширещата се престъпност.

Според експерти, цена от $100 за барел, предоставя на Венецуела единствено краткосрочна финансова стабилност.