Президентът на Венецуела Уго Чавсес е подписал декрет за одържавяване на петролната индустрия в петия по размер производител на суров петрол в света. Чуждестранните петролни фирми, които работят във въпросната област, трябва да се преформатират в джойнт - венчъри, в които държавата има мнозинството. И това няма да е всичко - съобщава новината Handelsblatt.

От първи март предстои разполагане на военни сили в добивните полета в устието на река Ориноко. Предполага се, че запасите на свръх-тежък нефт там са най-големите в света.  По време на подписването на декрета за национализацията в понеделник вечерта местно време, Чавес е заявил, че отварянето на сектора към чуждестранните капитали през 90-те е донесло плачевни резултати.

Според постановлението на президента, чуждестранните фирми, които действат в устието на Ориноко (сред тях са американските Exxon Mobil, Chevron и Conoco-Phillips, френската Total, норвежката Statoil и British Petroleum), трябва да приемат да бъдат превърнати в джойнт - венчъри, при които държавата ще държи по-голямата част от капитала.

Постъпления за подготвянето на процеса според Чавес ще бъдат направени още през тази седмица. „Национализацията е към своя край. Това е истинското национализиране на петрола, петролът принадлежи на всички венецуелци" - е казал лидерът от левицата.

Преди това Чавес бе обещал, че работниците и служителите в чуждестранните фирми в никакъв случай не трябва да пострадат от национализационния процес. Тази фирми, които са съгласни с новите закони, могат да останат на територията на страната.

Резервите от суров петрол в устието на Ориноко сега се разработват под формата на т.нар. „стратегическо партньорство" на чуждестранни компании с държавната PDVSA. В момента съвкупния добив възлиза на 600 000 барела дневно. Във всички добивни концесии PDVSA има миноритарен дял.

В ивица с дължина 600 километра и ширина 70 км. се предполага наличието на най-големите резерви на петрол в света. Правителството в Каракас говори за запаси от 1 370 милиарда барела. Засега Венецуела е установила със сигурност 80 милиарда барела. Продукцията от добива в този регион се нарича „оримулсион", смес на тежък петрол с вода.

Чавес още в началото на новия си мандат, който ще трае до 2013, оповести намеренията си за национализация на петролния, електрическия и телефонния сектор. Около 20 чуждестранни фирми за петрол през миналата година приеха преобразуването на дейностите им в Южноамериканската страна във формата на джойнт - венчъри с PDVSA. Според нов закон, не допускащ изключения, във всеки джойнт венчър мнозинствен дял ще има държавата. За повечето предприятия излизане от индустрията сега е немислимо поради големия размер на инвестициите, вече направени.