Електроразпределителните дружества в Западна България и CEZ Електро България ще публикуват утре предложения за промяна на цените за разпределение и снабдяване с електроенергия, които да влязат в сила от 1 юли 2007 г., съобщиха от чешката компания. 

Компаниите ще внесат предложенията си за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до края на март.

Предложенията на дружествата са за 10% среднопретеглено увеличение на цените на електроенергията (общо цена за снабдяване и за разпределение). Предложеното средно увеличение за отделните групи потребители е както следва - 8.9% за битови потребители, 8.8% за фирми ниско напрежение и 15.3% за стопански потребители средно напрежение.

Това прави увеличение с около една стотинка за битовите потребители на кВтч на дневната тарифа (до 0.13147 лв за кВтч без ДДС) и на нощната тарифа (до 0.08687 лв за кВтч без ДДС), посочват още от ЧЕЗ.

При средномесечна консумация на домакинство на територията на Западна Бълагрия от около 190 кВтч., поскъпването ще бъде с около 1.80 лв., посочват от ЧЕЗ България. За тази консумация средната сметка при настоящите цени е около 21 лева без ДДС.

Този път CEZ не предлага въвеждането на постоянен компонент в цената на електроенергията.

Предложенията за увеличение на цените на електроенергията са пряко свързани с покриването на реалните разходи на дружествата и инвестициите, необходими за изпълнение на законовите изисквания и постепенното достигане на европейските стандарти за качество на доставките и услугите.

 

Приоритет на инвестиционната програма в сферата на електроразпределението ще бъде подмяната и изнасянето на границата на собственост на електромерите, инсталирането на нови трансформатори, подобряването на състоянието на мрежата и развитието на енергийната инфраструктура в съответствие с нарастващите нужди.

В сферата на снабдяването с електроенергия средства ще бъдат насочени към въвеждане на единна клиентска информационна система, изграждане на 31 центъра за обслужване на едно гише и създаване на call център за справки и информация на територията на Западна България.

„Отлагането на модернизацията на мрежата би изложило на риск сигурността на доставките. От друга страна е важно да се разбере, че колкото по-скоро бъдат направени необходимите инвестиции, толкова по-бързо ще се почувстват положителните резултати от тях. Затова ние предлагаме осъществяване на разумна и последователна инвестиционна политика, която в дългосрочен план ще допринесе и за ограничаване на натиска върху цените на електроенергията", заяви Любош Павлас генерален мениджър на CEZ Group за България.