Китайците масово копират продукти на германски предприятия, пише вестник "Ханделсблат". От страх, много немски предприемачи не регистрират патенти в Китай.

В сферата на търговията в Китай Егинхард Виец е старо куче. От 25 години той ръководи „Виец Пайплайн Екипмент". Той се включва се в бизнеспартньорство с китайското предприятие КНПК. На края китайците не само изграждат фабрика за автомобили, но „копират цялата фабрика", идеята за която е възникнала от съвместното сътрудничество. Така се стига до производството на евтини копия.

Виец смята, че в Китай се подпомага всяко средство от държавата, за да се достигне до ноу-хау. Щетите от тази неприятна за него ситуация възлизат на 6 милиона евро.

По-малко от половината от продукцията на немски фирми не е патентована в Китай. Става въпрос за около 650 предприятия, които са членове на немската индустриална и търговска камара. Така намаляват шансовете за борба с плагиатите до нула.

За съвместна система и иновации, патентната защита е неприложима. Заради провала на проекта с китайците, той е ограничил дейността на фирмата с една пета. Вече не мисли за разходите. Похарчил е 250-300 хиляди евро за международна защита на правата.

Който регистрира марка, не може да бъде сигурен дали продуктът му няма да бъде изплагиатстван. Това показват новите автомобили Х5. В много фирми съществува оправдан страх от регистриране на патент, защото идеята може да бъде разкодирана и приложена от конкурент.

Съществува реална възможност да ти „откраднат" идеята, заявява Ханес Коблиц, адвокат на китайското ведомство против пиратството на марки и продукти. Тази работа приемат професионалисти, които са следвали патентно право в Германия и могат да защитят идеите си в Китай.

В Китай има едни принцип: Който първи получи правото на защита, той е регистриран. 

Разходите по патента се движат в определени граници, но като цяло китайските такси са ниски. Истинските разходи възникват при подаване на молба и преводи. Става въпрос за около 30 хиляди евро и дори повече. Няма съществена разлика с другите страни.

Има случаи на нарушаване правото на защита, в това отношение китайските съдилища са станали по-добри. Те не са толкова лоши, каквото е разпространеното мнение, коментира Коблинц. Дори в заплетените случаи има вероятност да си получиш правото.

Има случаи, в които съдът не е неутрален, но повече са добрите примери, твърди Сабине Щрикер, партньор в мюнхенската фирма „Фрешфиелдс Брукхаус Дерингер".

В Китай се намира третата по големина патентна службаслед САЩ и Япония.

Съдебните спорове за патента продължават много дълго. По-добре да се разбереш извън съдебната зала, твърдят адвокати.

Във всички случаи основата, под формата на търговска марка и патент, трябва да отговаря на истината. Който не си е научил домашното, е загубен не само в Китай, заявяват експерти.

Фалшификации има и в Германия. 19% от 250 анкетирани фирми твърдят, че Германия е основна страна на фалшификациите. 

Ако решиш да бъдеш много наблюдателен и да откраднеш идея в Китай, действията ти са обречени на неуспех.

Такъв е случаят с една германска фирма, която изкопирала незащитена технология от свои клиенти в резултат, на което партньорството било прекратено.

Според експертите от патентно право, китайците и индийците са много изобретателни. Регистрират патенти и в същото време копират такива от свои конкуренти помежду си. Така се повишава съзнанието, че е необходима защита.