Година на политическа нестабилност, извънредни парламентарни избори, свръх дефицит, банков фалит, спрени еврофондове, санкции и рязко влошаване на отношенията ЕС-Русия, отчете държавният глава Росен Плевнелиев.

Тежките наводнения, аварии и катастрофи през миналата година изтъкна още той на пресконференция за третата година от своя мандат.

Изминалата 2014 бе една извънредно тежка година, каза президентът. Съвкупността от много и различни кризи, вътрешни и външни, доведе до нестабилност в страната, смята той. Проблемите, по думите му, са много, а сроковете за тяхното решаване са кратки.

Дълговете и дефицитите растат, а инвестициите са на незадоволителни нива, убеден е Плевнелиев. Нереформирани сектори източват и без това малкия ресурс за смислени инвестиции в държавата, подчерта президентът.

В последните месеци обаче се видял нов политически подход - на диалог, ясни приоритети, смирен тон и търсене на съгласие в НС. Според държавния глава този подход не трябва да се загърбва.

Да се надяваме, че кризата на тежкото политическо противопоставяне от последните две години, в които се смениха 5 правителства и 3 парламента, е зад нас, че партиите са помъдрели и променили подхода, заяви държавният глава.

Той настоя за решителност при осъществяване на реформите - съдебна, здравна, пенсионна, образователна, реформа в сектор „Сигурност" и водна реформа. Търсенето на компромис не е слабост, подчерта държавният глава.

По думите му, са били зададени нови смислени приоритети в енергетиката - енергийна диверсификация, енергийна ефективност, енергийна либерализация. Според Плевнелиев първите резултати от този подход са дали резултат. Нека никога не забравяме, че до скоро се работеше само за големия шлем от три руски енергийни проекта, припомни държавният глава.
Сложихме иновациите в дневния ред на държавата, доволен е още той.

Президентът обясни, че служи на хората, а не на партийните елити.
Изправихме се срещу олигархията, обществото зададе въпроса "Кой", припомни Плевнелиев. Назначаването на медиен олигарх, по думите му, за шеф на ДАНС, го накарало да снеме доверието си от кабинета "Орешарски", припомни президентът.

Действам без емоции и прагматично, въпреки многото атаки срещу мен, увери той журналистическата аудитория, като се закани да довърши до край идеята си от изминалата година за провеждането на референдум за изборната ни система.

В президентството задкулисни договорки не се правеха, няма и да се правят, отчете още Росен Плевнелиев. Не водя войни, подчерта той и обясни, че налага вето само аргументирано.
За мен истинският герой на отминалата година е българското гражданско общество, доволен е президентът. То било гарант за европейското демократично развитие на страната ни. Вярвам, че демокрацията, европейското развитие и модернизацията на България нямат алтернатива, категоричен бе той.

Плевнелиев призова още да се противопоставим на криворазбрания национализъм. Страната ни, по думите му, трябва да се справи с бежанския натиск, без да забравя, че бежанците са хора, които бягат от войната.

Що се отнася до наводненията, президентът подчерта поставеният от народа рекорд по дарителство и доброволчество.

Комунизмът и ДС да влязат по обективен начин в историята и музея, настоя той по една от любимите си теми и заяви, че сме длъжни сме да затворим страницата „български преход".

Украинската криза е най-сериозната заплаха за мира и сигурността в Европа, смята Плевнелиев.
По думите му, днес се прави опит върховенството на закона в Европа да бъде заменено от върховенството на интересите, допълни той.
Президентът акцентира върху категоричната си позиция относно руската агресия в Крим. Необходим е отпор на демократичния свят, смята държавният ни глава.

Президентът настоява страната ни да е активен член на НАТО. Той настоя за силна армия и да се преустанови недофинансирането на въоръжените ни сили.

Росен Плевнелиев припомни и отминалите евроизбори, изтъквайки, че ЕС е най-доброто от всичко, което Европа е преживяла. Времето на железни завеси според него трябва да остане в миналото.

Категорично се противопоставям на идеята за „Европа на две скорости" и лансираната отново от Русия политика на Велики сили, каза Плевнелиев.

Не бе пропусната в отчета на държавния глава и кризата с КТБ. Той припомни консултациите на „Дондуков" 2 във връзка с критичната ситуация. Действахме бързо, ефективно и решително, смята президентът.

Политическите сили след тях са се обединили, че макроикономическата стабилност и запазването на валутния борд до влизането на страната ни в Еврозоната е задължително. Курсът на лева няма да се променя до влизането на България в Еврозоната, припомни той.

Над 1 милиард лева държавни пари били спасени от фалита на КТБ заради мерките, предприети от служебния кабинет на Марин Райков (праг на държавните пари в банките ни, б.р.).

Целият модел „КТБ", по настояване на Плевнелиев, трябва да излезе наяве. Моделът „КТБ" трябва да бъде разграден, а не възпроизведен отново, категоричен е президен