Подкрепа и съвместни действия срещу сивия сектор в търговията със зърно поискаха от Националната агенция по приходите (НАП) на редовното заседание на Консултативния съвет по зърно днес, съобщават от пресцентъра на аграрното ведомство.

Меморандум с Румъния за превенция на данъчни измами, свързани с търговията със зърно, разработва НАП. Освен, че засягат публичната сфера, във връзка с изпълнението на приходната част на бюджета, данъчните измами са сериозен проблем и по отношение на частните бизнес отношения, подчерта Петър Цанков, началник-отдел „Методология и международни отношения" в НАП. Според него нелоялното поведение на бизнес операторите спрямо фиска се отразява сериозно и на конкуренцията на пазара, като поставя некоректните фирми в привилегировано положение спрямо останалите.

От своя страна главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев припомни подробни резултати от направени проверки за безопасността на хляба и хлебните изделия, приключили по-рано тази година.

Контролът за безопасността се провежда перманентно, и компетентните органи, отговорни за това, ще продължат проверките и по време на предстоящите празници.

Временният слой на ортофотокартата е предаден няколко дни по-рано от предвидениото, заяви по време на заседанието Калина Илиева, директор на Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция (ДФЗ-РА). Ръководеното от нея подразделение е в пълна готовност още от началото на следващата седмица да започне оторизация на директните плащания към земеделските производители за 2009 г.

Това ще бъде възможно, ако до края на седмицата средствата за субсидиите на декар за 2009 г. бъдат налични в системата за единно банкиране СЕБРА. „Имаме уверение на Министерство на финансите, че това ще се случи", посочи още Калина Илиева. Въпреки, че законовият срок за изплащане на субсидиите на площ е до края на юни следващата година, амбицията на новото ръководство на ДФЗ и Министерство на земеделието и храните е на коректните земеделски производители, за чиито площи няма констатирани застъпвания, субсидиите да бъдат изплатени в рамките на месец декември.

По кампания 2009 в ДФЗ - РА са постъпили над 95 хиляди заявления от страна на земеделските производители. Помощта, която ще получат за обработка на земята е около 22 лв. на декар. Общата сума за директните плащания за 2009 г. - европейски средства и национални доплащания е в размер на 771 млн. лв. Застъпвания са констатирани в 10 500 заявления.