Американските инвестиции стигнаха 900 млн. евро", научаваме от Монитор"

Американските инвестиции в България стигнаха 900 млн. евро за миналата година. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на официална среща с Американската търговска камара (AmCham) вчера. Гост на събитието бе и посланик Джон Байърли. Той със задоволство прие новината, че тази година AmCham е на второ място в Европа след Гърция измежду 40 камари в Европа. Близо 300 са членовете на AmCham в България и от тях се очаква да нова вълна инвестиции в малки и средни предприятия.

В уверение на това министър Димитров допълни, че България е на второ място по бизнес климат в Европа след Дания.
748 млн. долара е стокообменът на страната ни със САЩ за миналата година, който бележи спад спрямо предходната. Това се дължи на влизането на страната ни в ЕС и интересът на българския бизнес да осъществява търговия в рамките на съюза.
По отношение на износа за САЩ страната ни предлага моторни масла, текстилни материали, храни, като експортът ни е достигнал през миналата година 18,4 млрд. долара. Това е три пъти и половина ръст спрямо 1999 г. Във вноса от САЩ, който е за около 30 млрд. долара, преобладават минерални продукти, машини и технологии, транспортни съоръжения.

По размер на преките инвестиции за миналата година обаче САЩ е едва на 8-о място. Димитров коментира, че след края на ипотечната криза страната със сигурност ще оползотвори огромния си потенциал у нас и ще се придвижи на много по-челни позиции. Министърът допълни, че България е на първо място в ЕС по преки чуждестранни инвестиции за 2007 година. Още едно признание е, че страната ни е на второ място в ЕС като благоприятна среда за бизнес след Дания.

Приходите от чуждестранни инвестиции за миналата година са били около 6,5 млрд. евро. Димитров поясни, че ниските цени на енергоносителите у нас са също привлекателни за инвеститорите. Засега според ЕВРОСТАТ единствено Латвия е с по-ниски цени на тока от България. Не можем да взривим цените на тока, търсейки ефективност, защото тогава ще заприличаме на африканска държава - твърде много хора няма изобщо да могат да си го позволят, коментира министърът на енергетиката.

Цените на природния газ са по-ниски само в Естония, а на бензина и дизела - само в Румъния. България обаче не може да намали ставките за бензин и дизел, без да влезе в санкциониращ скандал с ЕС, поясни Димитров. Ние нямаме резерви за солови акции, допълни той. Всъщност ЕС трябва да помисли дали политиката му в тази насока е правилна, добави министърът. България обаче е поела ангажимента да повиши акцизните ставки до 2011 г. до 710 лв. на 1000 л. срещу 685 лв. в момента. Ставката за керосина пък ще скочи от 535 лв. на 1000 л до 615 лв.

Един от сериозните ни проблеми, призна Димитров е, че у нас не се обръща никакво внимание на производството на интелект вътре в страната. След като се насити бизнесът с недвижими имоти и бъдат изградени нови и различни по размер предприятия и производства, страната ни ще се изправи пред вече осезаемата криза за квалифицирана работна ръка.

Сред стратегиите на правителството за бъдещо икономическо развитие е залегнал сериозен скок в областта на информационните и високите технологии. Министър Димитров заяви, че в тази насока няма да догонваме, а направо ще прескачаме конкурентите. Затова по отношение на IT-сектора можем да оползотворим отличните си отношения с американския бизнес, добави той.

Сметната палата разкри тотален хаос в пътния фонд", пише Сега"

Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", чиято дейност стана причина ЕС да ни спре парите по редица програми, е като черната дупка на държавата. От одита на Сметната палата, който бе огласен вчера, става ясно, че там никой няма точна представа колко пари влизат и за какво се харчат, какви са имотите, които се стопанисват, нито как се ремонтират и поддържат пътищата.

Заради констатираните в доклада нарушения Софийска градска прокуратура образува вчера дело срещу неизвестен извършител.
Изводите на Сметната палата коренно се различават от резултатите от проверките на три министерства - на финансите, на транспорта и на регионалното развитие, които бяха наредени, след като Брюксел замрази парите.

Те не откриха никакви нередности във фонда. ЕК обаче не повярва на уверенията и поиска нови проверки.
Одитът на Сметната палата е за периода 1 януари 2006 - 30 юни 2007 г., когато пътният фонд бе управляван от скандалния Веселин Георгиев. Основното нарушение е, че фондът, който получава пари от бюджета за точно определени дейности - основен или текущ ремонт на пътищата, изграждане на нови пътища или текущо и зимно поддържане, въобще не ги отчита по определения от закона ред. За 2006 г. например бюджетът е дал за текущо поддържане на пътищата 210 млн. лв., но във фонда има документи, че са платени само 92 млн. лв. Няма доказателства, че остатъкът от средствата е откраднат, но системата за отчет не позволява да се види къде е отишъл.

За текущ ремонт пък са платени в повече 292 млн. лв. Препоръката на Сметната палата е до края на септември т.г. вътрешните системи за отчетност да се подобрят.
Одиторите са направили проверка и на отделни договори. Те са избрали 30 договора за текущ ремонт и зимно поддържане на пътищата. Там също се натъкнали на драстични нарушения. Договорите са за общо 672 млн. лв. и повечето са за 3 години. В договорите за поддържане на магистрала "Тракия" и за пътищата към областното пътно управление на София обаче има странна формулировка за срока на действието им: "до изчерпване на стойността". Въпросният договор за поддържане на пътищата в Софийско има и друг съществен порок - в него изобщо не е посочено каква е дължината на шосетата, които избраните фирми ще поддържат.

След 3 години може да работим от вкъщи," предрича Новинар"

До три години пазарът на офиси в България ще се насити и голяма част от планираните в момента проекти няма да се изпълнят. Това прогнозира вчера изпълнителният директор на консултантската компания за недвижими имоти "Фортън интернешънъл" Сергей Койнов. Предвижда се през това време да бъдат простроени общо 1,5 млн. кв. м. офиси в страната.

Междувременно стана ясно, че през следващите няколко години близо половината от хората в Европейския съюз ще работят от дома си един ден в седмицата и една трета от служителите няма да разполагат с работно място в офиса. Това показва проучване на електронния сайт Czech Business Weekly. Според доклада все по-търсени са офис помещения от отворен тип - много служители, събрани в обща зала.

София опаковала боклука с поне 60 млн. лв.", съобщава Дневник"

Поне 60 млн. лв. е струвало балирането и съхранението на боклука на София в последните три години. В сумата влизат парите за транспортирането на опакованите отпадъци до сметищата в Цалапица и Карлово, но не и за местенето на балите до депата в София. Това показват данните, предоставени от кмета Бойко Борисов в отговор на питане от общинския съветник Христо Ангеличин (ДСБ). Общинският съвет ще обсъди въпроса днес.

Парите са изплатени от общината на трите фирми за балиране на отпадъците, две от които са ги съхранявали на свои площадки. Най-много средства - почти 31 млн. лв., са получили "Чистота-Искър", "Микс-ПС" и "Екоел-6" за трите години балиране. Те са опаковали сметта на цена съответно 35.84 лв. на тон, 40.41 лв. и 41.48 лв. Отделно за съхранението на балите и транспортирането им до сметищата в Карлово и Цалапица са платени общо 26 млн. лв.

Балирането на боклука спря в края на 2007 г., когато повторно беше отворено сметището в Суходол. Наскоро Административният съд в София постанови, че отварянето е било незаконно. Ако това се потвърди и от следващата инстанция - Върховния съд, алтернативата за София отново ще е балиране. Не е ясно обаче къде ще се съхранява опакованата смет, защото използваните досега площадки могат да работят най-много три години, а дейността им е започнала през юли 2005 г.

Според Ангеличин в отговора на кмета Борисов се крие доказателство за надписване на свършена работа от трите балиращи фирми. Сметките показват, че през 2006 г. и 2007 г. са били опаковани средно по 974 и 1028 тона на ден, обясни съветникът от ДСБ. Преди време кметът Борисов обяви, че средно на ден боклукът достига максимум 750 тона. Ако пресметнем разликата и я умножим по средната цена за балиране на тон, се получават почти 7 млн. надписани лева, обясни Ангеличин. Според него с парите, получени за съхранение на тонове несъществуваща смет, надписаната сума достига 10 млн. лв.

България предлага добри условия на германския бизнес", пише Монитор"

България е едно от най-добрите места за правене на бизнес в ЕС, ако не и най-доброто, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на Баварската вечер, организирана от Германо-българската индустриална и търговска камара. Причината е, че страната предлага изключително ниски разходи, както за енергетика и работна ръка, така и като данъчни удръжки. Благодарение на тези свои предимства България привлича значителен брой чуждестранни компании. Пример за това са и баварските фирми, стъпили вече у нас.

Общо в страната ни оперират над 800 представители на бизнеса от германската провинция, като сред тях са гиганти като Allianz, Knauf, Siemens, BMW и много други. Общо стокообменът между страната ни и Бавария за миналата година е бил 637 млн. евро. Като цяло Германия е била на второ място по преки чуждестранни инвестиции. Според министър Димитров обаче е възможно бундесрепубликата да стане и номер едно през тази година. През миналата година преките чуждестранни инвестиции са били между 6,109 и 6,5 млрд. евро., до 2010 г. се очаква да достигнат 8,2 млрд. евро.

Търговският регистър ще скара властта с бизнеса", разкрива Сега"

Управляващите, изглежда, ще отхвърлят искането на бизнеса за създаване на консултативен съвет за Търговския регистър към министъра на правосъдието. Всички големи работодателски съюзи настояват за такъв орган, който да предлага мерки и решения за подобряване на фирмената регистрация. Съвет има, само че е към Агенцията по вписванията, а не към министър Миглена Тачева, контрираха вчера депутати от мнозинството. Този орган се е събирал само веднъж и не е свършил никаква работа, обяви Мартин Димитров от СДС. Според Надя Антонова от БСП обаче не можело да се прави втори консилиум и да се товари правосъдният министър с още ангажименти. Ако има жалби и препоръки, можело да се адресират към самата агенция.

Парламентът ще гласува днес поправките в Закона за Търговския регистър. Добрата новина е, че се променя изискването за ежегодно представяне на финансовите отчети и фирмите, които се пререгистират през 2009 и 2010 г. и те ще могат да се внесат накуп.

RWE потвърди интереса си към АЕЦ "Белене", научаваме от Дневник"

Германската компания RWE, която Националната електрическа компания (НЕК) класира в късата листа на кандидатите за стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ "Белене", потвърди интереси си към проекта. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на среща с ръководителя му в компанията Холгер Битц. Кандидатът е изпратил писмо до министъра, за да разсее появилите се информации в световните медии, че се оттегля от процедурата. В началото на април агенция "Файненшъл таймс Дойчланд" съобщи, че RWE ще преосмисли участието си в строителството на новата ядрена мощност заради опасения за безопасността на проекта.

Постигнахме съгласие по всички въпроси с министъра, екип от 75 души разглежда различни документи, за да продължим участието си, каза Битц. Продължаваме да имаме интерес към проекта, допълни той.

НЕК търси стратегически инвеститор за 49% от акциите в бъдещата проектна компания. В началото на юни белгийската "Електрабел" и RWE трябва да подадат окончателни оферти. Процедурата допуска компаниите да привлекат и други участници за пакета. "Отворени сме за партньорства", коментира Битц. До момента само ЧЕЗ е обявил, че са водени предварителни разговори по въпроса. Предложения за стратегически инвеститори подадоха още ЧЕЗ, "Енел" и ЕON.

Според информация на агенция Ройтерс RWE се очертава като фаворит за инвеститор заради високата премия, която предлага на НЕК. Германската компания потвърди интереса си и към изграждането на новата мощност в комплекса "Марица-изток". Преговорите за строежа на новата топлоцентрала на лигнитни въглища в "Марица-изток" могат да започнат веднага, каза Петър Димитров на среща с представители на Американската търговска камара в България. Според него единственото условие е наличието на инвеститори, готови да предложат екологично и икономически издържан проект.

В края на миналата година междуведомствената работна група определи критерии в конкурса за избор на инвеститор в новата 600 мВ мощност. Процедурата обаче не е стартирала, защото се очаква да бъде избран консултант, който да изработи тръжните документи. Намеренията на министерството са при изграждането на централата да бъдат приложени най-модерни технологии за улавяне и съхраняване на парниковите газове.Подобни експериментални обекти има в САЩ и Великобритания. Петър Димитров се е срещнал с представители и на двете страни, като "добронамерено им е предложил да поемат ангажимента за изграждане на мощности от такъв характер в България".

Правилата за правопис останаха в закон", научаваме от Новинар"

Депутатите от парламентарната комисия по образование и наука решиха държавните образователни изисквания (ДОИ) да останат в Закона за народната просвет и да се обсъждат отново в пленарна зала. Правилата за правопис преди време отпаднаха след разгорещени дебати в залата на Народното събрание. Те бяха и една от причините матурите да се отменят на три пъти.
Депутатите вчера обсъждаха и предложение на група народни представители, които искаха оценката от матурата тази година да се записва в дипломата само по желание на ученика, а от догодина да е валидна за всички. Никой от членовете на комисията не подкрепи предложението, защото правилата трябва да важат за всички, аргументираха се депутатите.

Държавата няма да намали акцизите за горивата", пише Дневник"

Акцизите за горивата няма да бъдат намалени, както искат превозвачите, защото България е поела ангажименти с присъединителния договор за Европейския съюз за увеличаването им. Ако ставките бъдат намалени, договорът трябва да бъде денонсиран, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той обясни, че промяната им ще продължи така, че да стигнат минималните в ЕС и България да догони останалите страни.

Ставката за безоловния бензин се повиши през тази година, газьолът също, а керосинът - през следващите четири години. В понеделник браншовите организации на автобусните и автомобилните превозвачи в писмо до транспортния министър и парламента поискаха държавата да се намеси, като намали цените на горивата или възстановява част от акциза върху закупените количества. Те заплашиха и с протести, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Цените на горивата без акцизи и ДДС са едни от най-високите в ЕС, призна министърът. Той посочи, че дори в съседните страни независимо от по-високия акциз горивата са по-евтини. По думите му това се се дължи на високата печалба на бранша. "Българският законодател няма политическа воля да се създадат някакви регулации за свръхпечалба. Смятам, че това е възможно решение", каза Димитров. Той подчерта, че е против държавната намеса в пазара. Преди две години бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров се договори с петролните компании да замразят за определен период цените на дребно и да намалят печалбата си.