На 06.03.2015 г. между Кристъл Асет Мениджмънт ЕООД, като заложен кредитор, от една страна, Елит Петрол - Ловеч ЕАД, като залогодател и съдлъжник, Елит Петрол АД, като длъжник, и Петрол АД и Нафтекс Петрол ЕООД, като съдлъжници, от друга страна, беше сключен договор за особен залог върху движими вещи, умедомяват от Петрол АД (5PET).

По силата на този договор Елит Петрол - Ловеч ЕАД (дружество, чийто едноличен собственик на капитала е дъщерното на Петрол АД дружество - Елит Петрол АД), учреди особен залог в полза на Кристъл Асет Мениджмънт ЕООД, върху машини, съоръжения и оборудване, собственост на Елит Петрол - Ловеч ЕАД, находящи се в 196 броя бензиностанции.

Залогът е учреден за обезпечаване на задълженията на Елит Петрол - Ловеч ЕАД към Кристъл Асет Мениджмънт ЕООД, общо в размер на 25 512 060 щатски долара, които произтичат от договор за синдикиран банков кредит от 15.12.2011 г., от договор за продажба на вземания от 25.11.2014 г., сключен между ЦКБ АД и Кристъл Асет Мениджмънт ЕООД.