"ДДС за служебни коли и GSM-и", пише в. "Стандарт"
ДДС ще се плаща за служебни GSM-и, лаптопи, таблети и коли, ако те се използват и за лични нужди от шефовете или служителите на фирмата. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които са подготвени от Министерството на финансите.
Предлага се всяка фирма, която е регистрирана по ДДС и възнамерява да използва стока или услуга на стойност над 700 лв., за която е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит по ДДС едновременно за дейността си и за лични нужди на собственика или служителите, да подаде декларация в Националната агенция за приходите.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Само Берн с по-модерен завод за боклук от София" четем на първа страница във в. "Монитор"
София има най-добрият завод за боклук в Европа, след този в Берн. С това се похвали вчера премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата на новото съоръжение. "Заварих преди няколко години затвореното депо в Суходол и балиращи машини. Искам да сме по-отговорни и да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето на хората, финансите на цял град", заяви Борисов. Той подчерта, че заводът е 100% общински и е на софиянци. "Няма мечки, вълци, лисици", пошегува се той, намеквайки, че докато беше кмет сметопочистването на София беше под ръководството на Румен Гайтански с прякор Вълка. "Благодаря на моя приятел Станишев за маковете, които ми остави", каза още премиерът по адрес на бившия председател на БСП и настоящ лидер на ПЕС. Преди години Станишев и столичните социалисти пристигнаха на строителната площадка на завода да берат червените цветя, за да покажат бавните темпове на строителството.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Наплив от англичани и италианци да учат медицина у нас" четем на първа страница във в. "Труд"
Отбелязваме сериозен наплив от англичани, италианци и французи да учат медицина в София. Това съобщи за „Труд" акад. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет (МУ) в София и председател на Съвета на ректорите в България, по повод откриването на новата учебна година вчера в най-престижното висше медицинско училище у нас.
„Докато предишни години сме имали по няколко кандидати от Великобритания, тази година са стотици. Същото е и с италианците и французите", посочи акад. Митев. В Англия популяризирането на МУ в София било направено през август в посолството ни в Лондон, като за представянето на вуза дошли толкова англичани, че сградата му не могла да ги побере и имало чакащи да влязат дори на улицата. Тогава само за ден били записани 55 британци, пожелали да получат докторска тапия в София.
Прочети още от в. "Труд"

"Правителството: 12% данък върху доходите в името на общините", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Плоският данък от 10% е на крачка от вдигане. Причината е, че общините ще могат да събират нови 2% върху доходите на физическите лица. Новата тежест е предложена от Министерството на финансите чрез промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Решението ще се взима от общинските съвети и приходите ще отиват директно в местните бюджети, а държавата ще продължи да събира своите 10%. От Министерството на финансите уточниха, че досегашната държавна субсидия за общините ще остане.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Фирмите ще трябва да се обясняват пред НАП за всяка покупка над 700 лв." е водещo заглавиe на в. "Сега"
Управляващите са на път да въведат абсурдни изисквания в режима за възстановяване на ДДС и да принудят всички фирми да се обясняват пред НАП за дребни и тривиални служебни покупки. Промени в Закона за ДДС предвиждат всички регистрирани по ДДС компании, които купуват стоки за служебно ползване на стойност над 700 лв. и си възстановяват данъка за тях, да информират изрично НАП, ако тези стоки могат да се ползват и за лични нужди.

Фирмите трябва да предложат разумна методика, по която да се прецени доколко този разход е служебен и доколко - личен. Под ударите на тези текстове заради ниския праг от 700 лв. ще попадне например покупката на масова офис техника като телефони, лаптопи, принтери, а липсата на критерии ще отвори широко вратата за противоречиво тълкуване на закона и двоен аршин, коментират експерти.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Бизнесът скочи за осигуровките", пише в. "Стандарт"
Калфин да не вдига минималните заплати в секторите без споразумения, зоват работодатели
Увеличението на минималните осигурителни доходи за поредна година породиха напрежение сред работодателските организации. Днес се очаква четирите представителни организации на бизнеса - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, да разкритикуват съществуването на прагове, върху които се осигуряват работещите в България. Те ще се обявят и срещу намерението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин административно да наложи увеличение на минималните осигурителни доходи в секторите, в които няма споразумения между работодатели и синдикати.
За 2016 г. са договорени нови, по-високи осигурителни прагове в 49 икономически дейности.
Прочети още от в. "Стандарт"

„България е пазар с потенциал, затова ще продължаваме да инвестираме тук", пише в. "Капитал Daily"
- Кои е основният фокус в момента за IBM след преструктурирането на компанията и преориентирането й повече към предоставянето на технологични услуги?

В момента пазарът се променя значително. Ако разгледате стратегията на IBM, действията на компанията и фокусът й попадат в рамките на три категории. В първата влизат нашите стратегически инициативи. Те са базирани на това, което се случва в момента на пазара. Виждаме, че натрупването на бази данни през последните години води до стремежа на компаниите да ги анализират все повече, а облачните технологии са в центъра на прогреса на технологичните услуги. Третата тенденция, която се случва в момента, е прякото взаимодействие с клиентите. Тук влизат мобилните технологии като смартфоните и таблетите, социалните мрежи и всичко, което води до по-близък контакт с потребителите.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Пред България има нов шанс. Ще го пропилеем ли?", пише в. "Сега"
Според проучванията и анализите на Евростат се очаква населението на страните членки да застарява до 2050 г. с все по-интензивни темпове. Този задълбочаващ се процес представлява едно от най-сериозните предизвикателства пред трудовите пазари на Европа в средносрочна и дългосрочна перспектива. През 2060 г. в ЕС съотношението между хората в трудоспособна възраст и хората след нея ще бъде само двама души в трудоспособна възраст (15-64 години), на всеки човек на възраст над 65 години. За сравнение, днес това съотношение е четири към едно.
Прочети още от в. "Сега"

"Първи резултати от проверката на ВЕИ: КЕВР объркала цените на зеления ток" пише в. „Труд"
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е допуснала грешки при определянето на цените на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).
Причината е, че тя не е вземала предвид реалните разходи при изграждането на централи, а е ползвала средни данни от международни източници.
Това показват първите публикувани доклади от проверки в зелените централи, направени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).
Прочети още от в. „Труд"

"3000 лв. месечно за ток, за да смениш енергото", четем във в. "Монитор"
3000 лв. месечна сметка за ток е абсолютният минимум, за да може една фирма да си намери доставчик на еленергия на свободния пазар. Това е сумата, над която търговците на ток проявяват интерес към един отделен клиент, съобщи вчера Венцислав Топузов, управител на портала energienpazar.bg.
За битовите абонати смяната на доставчика все още е като мисия невъзможна. По информация на Топузов към момента само енергото в Западна България - ЧЕЗ, е позволило излизане на свободния пазар чрез т.нар. стандартизирани товарови графици. Това са осреднени данни за почасовата консумация на ток от домакинствата. Такива са нужни, тъй като с обикновените електромери няма как да се отчита почасовото потребление. От ЕВН допускат излизането само след като се инсталира специален електромера от „Енерго-Про" не предлагат нито една от двете опции, каза Топузов.
Прочети още от статията на в. "Монитор"