В краткосрочен и средносрочен план високите преки чуждестранни инвестиции в България и потокът от европейските фондове ще продължат да стимулират нарастващия внос в страната.

Подобна тенденция ще се отрази негативно на дефицита по текущата сметка на България, който ще продължи да нараства заради влошения външнотърговски баланс на страната.

Това заяви заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски по време на проведения днес форум-конференция на тема: „Икономическото партньорство ЕС-САЩ: Новите възможности за българския бизнес".

Тази тенденция обаче ще бъде преодоляна в дългосрочен план, когато се очаква износът да подпомогне обръщането на тенденциите на потоците по текущата сметка, допълни още Ивановски.

Подобна благоприятна тенденция вече е налице през изминалата 2006 г., когато ръста на износа надхвърли с 1% ръста на вноса в страната.

Големият внос на стоки в страната, който е основната причина за високия дефицит по текущата сметка, се дължи на нарастващите продажби на българските фирми и инвестиционната активност в страната, поясни още заместник-министърът на финансите в специална презентация по време на форума.

С цел да отговори на формираните дисбаланси по текущата сметка на България, правителството ще продължава да прилага своята строга фискална дисциплина по отношение на публичните разходи, която представлява реализирането и поддържането на бюджетни излишъци около 3% през следващите няколко години.