Годината 2007 премина под знака на международното положение, таблоидните скандали и кризата на финансовите пазари. Милиони хора по света гледаха как пакистанският президент Мушараф обявява военно положение в страната, а в последните дни на годината куршум на терорист повали завърналата се в страната Беназир Бхуто и сложи край на демократичната мечта. В Сомалия и Судан постепенно се възцари хаос. Американският президент Джордж Буш, беше обвиняван за всичко лошо случващо се по света, а ситуацията в Ирак продължи да бъде все така объркана. Хиляди бяха онези новини, които промениха живота, съдбата и състоянието на много хора по света, но днес ще отбележим десетте най-важни според американското сп. Time.

#1. Проблемите в Пакистан

Политическата криза в Пакистан назряваше повече от година, а военният президент Первез Мушараф, беше критикуван за политиката си от всички страни. В това време на несигурност, ислямските екстремисти (талибаните) успяха да засилят позициите си в северозападната част на страната. В същото време, либерално настроените пакистански демократи, се опитваха да прокарат идеята за провеждането на свободни и демократични избори.

Западът правеше всичко възможно, за да закрепи на поста Мушараф, който да управлява заедно с бившия министър председател Беназир Бхуто. Този опит обаче се провали с гръм и трясък, след като на 27 декември госпожа Бхуто загина в терористично нападение по време на митинг в град Равалпинди.

Бхуто се завърна в страната си, след 8 годишно изгнание, но там беше посрещната с няколко бързи опити за покушения и редица самоубийствени атентата в столицата на страната. Пред Мушараф не остана друга възможност, освен да обяви извънредно положение на 11 ноември и отново на 27 декември, след смъртта на Бхуто. В опита си да задържи властта, Мушараф „свали военната си униформа" и насрочи парламентарни избори за 8 януари, които най-вероятно ще бъдат отложени за по-късна дата.

Повечето опозиционни лидери заявиха, че ще бойкотират вота, тъй като се опасяват от неговото опорочаване. Най-голямото предизвикателство за Мушараф обаче, ще дойде от САЩ. Ако президентската администрация на Буш, реши че генералът вече не им е необходим без униформата си, той ще си замине. Кой обаче ще поведе Пакистан след него и кой ще получи достъп до ядреното оръжие на страната, предстои да разберем през 2008 г.

#2. Ипотечната криза в САЩ

Имотният балон в САЩ най-накрая се спука. Процентът на лошите кредити при вторичните ипотеки, нарасна изключително бързо, тъй като само за една година, лихвите по тях се покачиха с над 93%. През април, един от най-големите вторични кредитори New Century Financial обяви несъстоятелност, което беше първият сигнал, че нещо се е объркало и то ужасно.

Всички банки по света, които държаха парите си в облигации финансирани с ипотечен дълг, осъзнаха че голяма част от инвестицията им е без покритие, а капиталовите пазари бързо навлязоха в червената територия. Това накара Федералният резерв и ЕЦБ почти ежедневно да вливат милиарди долари и евро, за да увеличат ликвидността на кредитния пазар. Кризата доведе до съкращаване прогнозите за икономическо развитие в САЩ и Европа, а анализаторите побързаха да обвинят банковите институции за порочната им практики по кредитиране.

По всичко личи, че и през следващата година, призракът на кризата ще тегне над световната икономика и финансови пазари. Надяваме се поне, стъпките на правителствата за ограничаване на последиците от кризата, да подействат и да възстановят сектора.

#3. Протестът на монасите

Решението на воденото от хунтата правителство на Мианма да увеличи цените на горивата, а с това и стойността на транспортните услуги, оризът и олиото, доведе до най-големите протестни действия в историята на страната. През август, хиляди будистки монаси излязоха по големите улици и протестираха срещу решението на правителството. Монасите предупредиха цивилните граждани да не се присъединяват към протестните им действия, за да се предотвратят по-сериозни стълкновения с въоръжените сили, разположени на всеки ъгъл в столицата.

Няколко седмици градът беше задръстен от десетки хиляди облечени в червени роби монаси, а все по-често започна да се чува лозунгът „военното правителство е враг на народа". Точно тогава хунтата се пречупи. Военните използваха сълзотворен газ, палки и гумени куршуми, а медиите в страната бяха грубо цензурирани. От правителството обявиха официално, че 15 души са загинали по време на събитията през септември (дипломатическите наблюдатели споделят, че това число е намалено няколко пъти), а 3 000 бяха ранени. Много от протестиращите монаси бяха изгонени от страната и потърсиха убежище в Китай и Тайланд.

#4. Сбогом Хари Потър

Това лято, беше сложен край на Потър-манията, с последната седма книга от поредицата за детето магьосник „Хари Потър и даровете на смъртта". Тя успя да се продаде в тираж от 8.3 млн. копия в първите 24 часа в САЩ, тъй като интересът сред децата и възрастните беше особено голям. Авторката на поредицата Дж. К. Ролинг не успя да разочарова публиката с последния си роман, дори напротив, критиците се влюбиха в него. Какъв обаче ще е нейния път от тук нататък?

#5. Генерал Петреъс под обстрел

Малко след като назначи генерал Петреъс за командващ войските в Ирак, американският президент Буш обяви и плана си за изпращането на нови 20,000 военнослужещи в арабската страна. Конгресът се противопостави на президентската воля и както се предвиждаше, положението се влоши. Май беше най-кръвопролитния месец за американската армия от началото на офанзивата, а генерал Петреъс беше критикуван изключително силно за слабия прогрес в омиротворяването на Ирак.

В последните месеци обаче, нещата в страната като че ли се нормализираха и темата Ирак, спря да бъде главна тема за световните медии. Малко след Деня на благодарността, започна по-масирано изтегляне на въоръжени сили, когато 5 000 войници напуснаха страната. Както и да се развие ситуацията в Ирак през следващите месеци, без съмнение това ще е тема номер едно по време на дебатите за избора на американски президент.

#6. Изтеглянето на китайските играчки

Цялата истерия започна през юни, с играчката „Томас веселото локомотивче", но в последствие се разбра, че хиляди китайски играчки са опасни за децата и трябва незабавно да бъдат отстранени от магазинната мрежа. Около 20 млн. играчки, всички произведени в Китай, бяха върнато обратно на доставчиците, заради отровна боя или зле закрепени малки частички, които биха могли да бъдат погълнати и така да причинят задушаване.

През септември, компанията Mattel (производител на повечето върнати от търговците играчки) се извини публично на китайските производители, че заради собствените и проблеми е накърнила репутацията на китайското производство. В момента, 80% от играчките, които се внасят в САЩ, са произведени в Китай. През ноември последва нова вълна на изтеглени от производителите играчки, което засили негативните настроения към всички стоки носещи щампата „Made in China".

#7. Трагедията във Вирджинския технически университет

На 16 април около 7 часа сутринта, студентът от азиатски произход Чо Син Хи застреля двама студенти в общежитието на Вирджинския технически университет. Докато полицията търсеше заподозрени, Чо атакува една от сградите на университета и успя да застреля още 33 човека, от които 27 студента, петима професора и накрая себе си. След случилото се, разследващите лица установиха, че момчето е страдало от психическо разстройство.

В квартирата му, са били открити десетки стихотворения и разкази с мотиви на насилие, както и писма до въображаеми приятелки. Въпреки, че е ходил на психотерапевт, Чо абсолютно легално се е сдобил с двата си пистолета, повдигайки въпроса за прекалено лесния достъп до оръжие и муниции в САЩ.

#8. Напредък в областта на стволовите клетки

През ноември, две групи учени в Япония и Уисконсин (САЩ), обявиха че са открили начин да създадат многофункционални стволови клетки от обикновени кожни клетки, без да прилагат метода на клонирането и без да използват човешки ембриони.

Учените са обработили обикновени кожни клетки, които с помощта на четири гена са променени в стволови, от които могат да се „конструират" човешки органи, мускулни групи, нервни възли. Според японски професор участвал в проекта, стволовите клетки могат да дадат ключа към лечението на редица болести с въвеждането на принципно нов метод на клетъчната терапия.

Феноменалното откритие може да разкрие цял нов хоризонт пред лечението на тежки заболявания, без да се налага да бъдат убивани човешки ембриони, за да се извлекат стволови клетки.

#9. iPhone мания

След няколкомесечно подклаждане на потребителския интерес, в началото на годината Стив Джобс представи революционния телефон iPhone. Тогава той заяви, че новата придобивка, няма да може да бъде купена поне още шест месеца, заради забавяне на доставките. Джобното устройство включва в себе си телефон, iPod, PDA и цифрова камера, а когато беше официално пуснато за продажба на 29 юни, хиляди хора се редяха на дълги опашки, за да се сдобият с първите 200 000 iPhone-a.

Имаше ентусиасти, които пристигнаха в САЩ от различни краища на света, тъй като нямаха търпение да си купят устройството, чиято премиера в Европа и Азия закъсня още повече. Само два месеца след пускането на телефона в продажба, Apple понижиха рязко цената му, от $599 на $399. Компанията предложи да върне по $100 на първите купувачи, които се сдобиха с по-скъп iPhone. Списание Time, побърза да определи малкото технологично чудо, като „Най-добро изобретение за 2007 г.", а от Apple обявиха, че готвят още изненади, за ужас на конкуренцията.

#10. News Corp. на Рупърт Мърдок закупи Dow Jones за $5 млрд.

Собственикът на News Corp. Рупърт Мърдок, успя да изпълни мечтата си и закупи издателя на реномираното бизнес издание Wall Street Journal. Драмата продължи три месеца, като половината от членовете на семейство Банкрофт (бившите собствениците на Dow Jones), обвиняваха Мърдок в пристрастност и необективна журналистика. Когато обаче Мърдок извади куфарчето с парите и предложи цена с 67% повече от стойността на акциите на компанията, всички скрупули бяха забравени. „Бизнесът си е бизнес!", определиха случващото се анализатори.