Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира изменение във финансовия договор с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по проекта "България-автомагистрала "Тракия", с което да се удължи срокът за отпускане на средствата, предвидени за изграждане на аутобана.

Документът, подписан през юли 2000 г., е за 100 млн. евро, а общата стойност на проекта е 240 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на МС.

На 7 март т. г. парламентът даде съгласието си Министерският съвет да проведе преговорите и да сключи изменение към финансовия договор. На 19 март министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов подписа документа.

Със съфинансиране от ЕИБ досега са построени 52,3 км от автомагистрала "Тракия". През 2006 г. в експлоатация бяха пуснати участъците Оризово-пътен възел Чирпан-изток и Карнобат-пътен възел Бургас-запад.

До края на 2007 г. ще бъдат готови още 21,7 км от аутобана - участъкът Чирпан-Стара Загора.

С приключването на проекта "България-автомагистрала "Тракия" ще бъде изграден 74 км нов магистрален път. Ще се повиши безопасността на движение и ще намалее времето за пътуване.