Няма да е кратък срокът, в който България да успее да навакса и компенсира значителните разлики в икономическото и социалното развитие със средното европейско ниво.

За това предупреди вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин при откриването на международна конференция, посветена на европейския социален модел и предизвикателствата пред България.

Наваксването по думите на Калфин трябва да е основна задача на българските правителства в бъдеще и на социалните партньори за разумна политика, която да дава по-добър просперитет и по-добър социален модел, съобщава News.bg.

Той напомни, че трябва да се довършат редица реформи в областта на здравеопазването и образованието, както и да се осигури равнище на доходите, съизмеримо с това в европейските страни.

В България цените са 55-58% от средните в ЕС.

Същевременно стоките и услугите от малката кошница са либерализирани изцяло, а доходите са 1/3 (34-35%) от средните доходи в ЕС, посочи Калфин.

Според министър Масларова въпросът за професионалната подготовка и квалификацията е изключително важен, за да има страната конкурентни кадри и това по думите на Масларова е дълг на правителството, работодателите и синдикати.

Докато участниците в конференцията търсиха начини за по-добър социален модел, лидерът на КНСБ Желязко Христов разкритикува данъчната политика, която по думите му задълбочава неравенството и не решава проблемите на бедността и ниските доходи.

Съотношението между преки и косвени данъци в България става все по-стръмно и вече надхвърля 1:4.
Фактически над 75% от данъчните приходи представляват удръжки от потреблението, а всеизвестно е, че косвените данъци засягат в най-пълна степен бедните хора.

Парадоксално е, каза Христов, с парите на бедните данъкоплатци да се финансират програми по собственото им социално включване.