Станишев зове министрите да намалят налога за старите возила", пише „Стандарт"

Старите коли може да поскъпнат с 200 лева заради нова екотакса. Предложението на екоминистерството беше за налог от 300 лв. Премиерът Сергей Станишев обаче призова за возилата над 10 г. сумата да е между 180 и 200, обясниха участници в заседанието. За чисто новите коли таксата ще е 90 лева и ще скача с десетачка всяка година. За возила между 6 и 10 години ще се плащат отгоре 160 лв., а до 5 г. - 130 лв. Новата екотакса едва ли ще вдигне цените на колите по автоборсите у нас, твърдят търговци. Причината е, че пазарът е задръстен с автомобили втора ръка. Най-вероятно новата такса ще е за сметка на печалбата на продавачите.

Заради новата такса ще се вдигнат цените и на хладилници, печки, компютри и опакованите храни.

Продуктовата такса засяга и стоките от бита. С нейното увеличаване цената на един хладилник ще се вдигне средно с 25 лв., а на компютър - с 10 лв. След две години екотаксата за кофичка кисело мляко ще струва 2 стотинки по-скъпо. Има и нови продуктови такси за опаковки. За дърво е 30 ст., а за текстил и керамика - два пъти повече. Тази за хартията остава непроменена - 50 ст. Таксата не е задължителна, а алтернативна, плащат я лицата, които не участват в колективни системи, обясни зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев. Той бе категоричен, че по разписание на министерството влизането на тарифите няма да доведе до инфлационен натиск. Търговците обаче смятат, че това ще оскъпи масовите продукти.

Възраст екотакса

на колата

Нова 90 лв.

До 5 години 130 лв.

От 6 до 10 г. 160 лв.

Над 10 години 180-200 лв.

 

Станишев свали такса за коли", рапортува „24 часа"

200 лева екотакса ще плаща всеки българин, ако внесе стара кола на над 10 г. Размерът е предложен лично от премиера Сергей Станишев.

Първоначалният вариант на екоминистерството бил таксата да е 300 лв.

Премиерът обаче определил това като социално неприемливо.

Двойна екотакса за стара кола", пише „Труд"

Между 160 и 200 лв. ще стане държавната екотакса при внос на стари автомобили, произведени преди повече от 10 години. Таксите ще се плащат вече в КАТ, а не в Министерството на околната среда.

Това стана ясно след вчерашното заседание на правителството.

Сега държавата събира по 80 лв. при внос на автомобил без значение от възрастта.

 

Душманинът на Очите строява МВР", отбелязва „Стандарт"

Душманинът на Митьо Очите ще помага на вътрешния министър Михаил Миков да въведат ред в МВР. Шефът на областната дирекция на полицията в Бургас Павлин Димитров е новият главен секретар на вътрешното министерство. Човекът, който вкара зад решетките несебърския престъпен бос, ще замени на поста досегашния титуляр Валентин Петров, реши вчера правителството. Засега обаче Димитров е само и.д.

Лично новият МВР шеф Михаил Миков поканил Павлин Димитров за главсек. Това станало късно вечерта във вторник. Тогава шефът на бургаската полиция приел офертата.

Това развърза ръцете на премиера Сергей Станишев, който привика по спешност вчера сутринта на "Дондуков" 1 досегашния главсек на МВР Валентин Петров. Двамата се разбрали полицаят да прекрати безсрочния си отпуск, за да може властта да го освободи от длъжност. Малко по-късно, по предложение на Миков, кабинетът предложи на Първанов да издаде указ за уволнението на Петров. Според източници от МВР Петров поискал да бъде назначен за шеф на полицейската дирекция в Пловдив.

"Причините за освобождаването му са политически. Въпрос на обществено доверие", мотивира решението на кабинета премиерът Сергей Станишев. Той припомни, че по същите причини е бил сменен и вътрешният министър Румен Петков. МВР се нуждае от реформа и възстановяване на доверието и всички на заседанието на кабинета отчетоха това, добави Станишев.

Повишението развали почивката на Павлин Димитров. Изстрелването му на "Шести септември" го сварило по време на кратък отпуск до 12 май, обясниха от пресцентъра на ОДП-Бургас. Новият главсек веднага прекрати ваканцията си. Той взе разстоянието Бургас-София за часовете, в които правителството гласуваше назначението му и кадровите въртележки във властта. И веднага след заседанието на МС влезе на среща с новия си шеф Михаил Миков.

Името на Димитров нашумя през април миналата година, когато по негово нареждане мащабна акция обезглави групата на наркобоса Митьо Очите. Благодарение на удара Димитър Желязков и 13-те му авери се озоваха зад решетките, като комисарят настояваше да получат ефективни присъди. На пресконференция миналата седмица Димитров обяви, че следи отблизо разследване на канал за износ на деца в Гърция. Това е последната акция, която наблюдавам, каза той.

Освен с главен секретар от вчера МВР шефът Михаил Миков е и с пълен екип от заместници. 4 души ще му помагат в работата. Трима от тях - Раиф Мустафа, Горан Йонов и Румен Андреев, са му наследство от Румен Петков. В екипа вече има и нежна дама с желязна ръка - Соня Янкулова смени зам. министерския си пост в отбраната с този в МВР.

 

Павлин Димитров става и. д. главсек на МВР", пише „Монитор"

Досегашният шеф на бургаската полиция комисар Павлин Димитров е и. д. главен секретар на МВР. Както "Монитор" първи написа, той ще смени на поста досегашния главсек Валентин Петров. Освобождаването на Петров е по предложение на новия вътрешен министър Михаил Миков. Това беше решено на вчерашното заседание на Министерския съвет.

Петров влезе в сградата на "Дондуков" 1 в 9.30 часа вчера, но не пожела да отговори на журналистически въпроси. Няколко часа по-късно неговата смяна вече беше факт.

Причините са най-вече политически и въпрос на обществено доверие, обясни премиерът Сергей Станишев решението за смяната на досегашния главен секретар. По думите му не става дума за оценка на професионалната дейност на Валентин Петров.

Павлин Димитров е досегашният директор на ОДП-Бургас, който зае този пост, след като предишният - Красимир Петров стана шеф на Национална служба "Гранична полиция" през декември 2005 г. Преди това Димитров бе заместник-директор на Националната полиция. Завършил е Академията на МВР в Симеоново. 7 години е работил като следовател. Работил е последователно в полицейските участъци в Правец, Ботевград и Етрополе, както и в РДВР-София.

Премиерът Сергей Станишев и министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски и Ивайло Калфин обясниха част от вчерашните решения на правителството.

Премиерът Сергей Станишев се раздели и с 13 зам.-министри и 24 заместник областни управители. По думите му съкращенията са направени по функционален, а не по квотен принцип. Министрите на финансите, на държавната администрация, на правосъдието, на външните работи, на културата и на земеделието и храните няма да се разделят с нито един свой заместник.

Така НДСВ жертва седем от заместник-министрите си, БСП пет, а ДПС само един. Досегашният зам.-министър на отбраната Соня Янкулова преминава към МВР.

Бройката на зам.вътрешните министри намалява с една, като става дума за мястото на подалия оставка преди седмица Камен Пенков.

Смени ще има и сред губернаторите на четири области, съобщиха от правителствения пресцентър. На следващото заседание на Министерския съвет ще бъде разгледано предложение за освобождаване и назначаване на областни управители на Варна, Пазарджик, Търговище и Добрич. Ще бъдат освободени досегашните областни управители - Петър Кандиларов /Варна/, Петър Карагеоргиев /Търговище/, Динчер Хаджиев /Добрич/ и Ангел Чолаков /Пазарджик/.

За областен управител на Варна ще бъде назначен адмирал Христо Контров, на Пазарджик - Георги Петърнейчев, който беше освободен от транспортното министерство, на Търговище - Свилен Василев, на Добрич - д-р Ердинч Хаджиев.

Отстранените зам.-министри

МОН Екатерина Виткова НДСВ

МРРБ Милена Паунова НДСВ

МРРБ Савин Ковачев НДСВ

МИЕ Йордан Димов БСП

МИЕ Лъчезар Борисов НДСВ

МТ Георги Петърнейчев БСП

МОСВ Йордан Дардов ДПС

МТСП Баки Хюсеинов БСП

МВнР Евгения Колданова НДСВ

МИС Валери Николов БСП

МЗ Атанас Додов НДСВ

МО Симеон Николов БСП

МО Соня Янкулова НДСВ

 

Външно харчи 23 млн. лв. за глезотии", пресмята „Монитор"

Обществени поръчки на обща стойност около 23 млн. лв. е обявило Министерството на външните работи за периода от края на миналата година до сега. Само за обновление на компютърната си техника ведомството е предвидило над 5,4 млн. лв. На "Александър Жендов" 2 трескаво се поръчват и фотокопирни машини, факсове и мебели, като общите офис разходи, предвидени в поръчките, надхвърлят 7,8 млн. лв. Министерството на Ивайло Калфин дори се запасява с вино и ракия за 120 хил. лв. и смята за целесъобразно да постави атрактивно осветление на централната си сграда за 216 хил. лв.

Дипломат №1 така е развързал кесията, че е подписал поръчки за освежаване на недвижимо имущество, които ще погълнат около 8,2 млн. лв.

Според публичната информация на страницата на Агенцията по обществени поръчки Външно министерство е обявило конкурси за доставяне на офис стоки от "жизнена необходимост" на обща стойност, надвишаваща 7,8 млн. лв. За мебели, сред които директорско бюро и два директорски стола, ведомството предвижда да похарчи 120 хил. лв. Явно министерството на Калфин е попривършило и с копирната хартия, защото се снабдява с такава за 216 хил. лв. Наравно с нея се поръчват фотокопирни машини, факсове и устройства за унищожаване на документи за 192 хил. лв., като за поддръжката на заместващите "овехтялата" техника уреди се отделят още 96 хил. лв. За същата сума е обявен търг за доставяне на метални каси, независимо че през 2007 година са закупени такива за 60 хил. лв. Предвидени са 676 хил. лв. за офис консумативи, като само за Дирекция "Консулски отношения" сумата е 292 хил. лв.

Факсимиле от обществената поръчка, в която МВнР заявява готовност да похарчи милиони левове за подмяна на компютърната си техника.

За канцеларски материали ведомството ще похарчи 180 хил. лв., тъй като запасите от кламери и лепила за 164 хил. лв., натрупани в края на миналата година, явно са на изчерпване. С цел популяризиране на страната ни МВнР е поръчало рекламни материали за 240 хил. лв., а поради необходимостта от осведоменост на служителите за абонаменти за вестници се отреждат 96 хил. лв. Мокрият бюфет на министерството навярно се е поопразнил и своевременно са отделени 120 хил. лв. за бяло и червено вино, както и за ракия за представителни нужди. МВнР е пресметнало също така, че 144 хил. лв. ще му струват подаръците за протоколни цели. Най-фрапираща обаче е сумата от 5,4 млн. лв., които ще отидат за обновление на "овехтялата" компютърна техника. В поръчките е заявена готовност да бъдат заплатени 3,84 млн. лв. за компютри и принтери, 552 хил. лв. за софтуерни програми, 240 хил. лв. за локалната мрежа и 764 хил. лв. за биометрични уреди, които включват фотоапарат, скенер за пръстови отпечатъци, таблет за снемане на подпис и оптически четци.

"Работим с много стара компютърна техника. В някои от посолствата се работи с допотопни машини от преди 15 години. Най-малкото поддръжката на сайтовете ни изисква подмяна на компютрите. В никакъв случай не се пръскат пари просто ей така", коментираха пред "Монитор" от пресцентъра на ведомството.

Надежда Михайлова заяви, че по времето, когато тя е оглавявала ведомството компютърната техника е подменена посредством китайско дарение.

Бившият външен министър Надежда Михайлова бе категорична пред вестника, че по нейно време техниката е била подменена посредством дарение от Китай. Нещо повече. Твърдението, че машините са допотопни, пред "Монитор" опроверга и предходният на това управление външен министър и настоящ шеф на ресорната парламентарна комисия Соломон Паси. Депутатът от НДСВ информира, че по време на предишния мандат министерството е закупило нови компютри. По-конкретен пред вестника бе бившият главен секретар на МВнР Димитър Иванов, който обясни, че само преди около 3 години ведомството е решило проблема, като е реализирало голяма поръчка за доставяне на компютърна техника.

Бившият външен министър Соломон Паси (вляво) опроверга твърдението, че компютрите във ведомството на неговия наследник Ивайло Калфин (вдясно) не са подменяни дълги години.

"Твърдението, че техниката е стара, не отговаря на истината. Това е абсурдно и нереално. Освен това сегашната поръчка касае само централното управление на министерството, защото дипломатическите представителства имат възможност на място да закупуват техниката, което е по-изгодно. Така се и процедира. Обяснявам си цялата тази работа като предизборно усвояване на пари", посочи Иванов. Той каза още, че в края на миналия мандат в МВнР е изградена чисто нова оптична мрежа с високо ниво на защита и дори лично той е наказван от тогавашния министър Соломон Паси заради това, че вирус е пробил системата и е унищожил базата данни на някои от дирекциите. По думите на Иванов министерството е разполагало с най-съвременната компютърна система в цялата държавна администрация.

Освен за подмяна на офис техника външният министър Ивайло Калфин е развързал кесията с цели 8,2 млн. лв. по отношение на недвижимото имущество на МВнР. Само за ремонт на свои имоти в страната ведомството е отредило близо 2 млн. лв. на фона на похарчените 1,2 млн. лв. през 2007 година. Предвидени са над 1 млн. лв. за материалите, необходими за строително-ремонтната поддръжка покрай изграждането на системи за сигурност в сградата на министерството. Почистването на сградния фонд възлиза на 300 хил. лв., а за аранжировка и доставки на цветя са отделени 48 хил. лв. За застраховки на имущество в чужбина МВнР ще прежали 2,4 млн. лв. Освен това ведомството на Калфин ще поставя климатици за 192 хил. лв., видеонаблюдение за 360 хил. лв., системи за контрол на достъпа за 420 хил. лв., пропускателни системи за клиенти в 10 консулства за 240 хил. лв., сигнално-охранителна техника за 120 хил. лв., антитерористични съоръжения за 360 хил. лв., пожароизвестителна техника за 90 хил. лв., аварийно дизелово електрозахранване за 240 хил. лв., UPS устройства за 144 хил. лв., съоръжения за електромагнитна защита за 420 хил. лв., автоматична телефонна централа за 96 хил. лв., войсмейл и защитни гишета за същите суми, разговорни устройства за 48 хил. лв.

Във Външно министерство определено мислят и по отношение на повишаването на атрактивността в своята представителност. Ведомството е отделило 216 хил. лв. за поставяне на "ефектно външно осветление" на своята централа.

"Сградата на министерството и сега си е осветена добре. Друг е въпросът, ако са решили да правят нещо в стил Жан Мишел Жар. Може да пуснат и музика дори", пошегува се бившият главен секретар на МВнР Димитър Иванов.

 

МВнР ще купи транспорт за 5 млн. лв.", пише Монитор

Близо 5 млн. лв. е отделило Министерството на външните работи за обществени поръчки, касаещи транспортните нужди на ведомството. МВнР е обявило конкурс за осигуряване на самолетни билети, чиято предвидена стойност възлиза на 3,6 млн. лв.

Фирмата превозвач, която се пребори в търга за превоз на пратки на Външно министерство, ще спечели 160 хил. лв. За да осигури транспортиране на служителите си по суша, ведомството е обявило конкурс за доставка на гориво за автомобили за 360 хил. лв. Сервизната поддръжка на колите пък възлиза на 180 хил. лв. Същата сума е отредена за медицински застраховки на командировани служители. Освен това министерството се е погрижило за комуникативността между служителите си. Близо 1 млн. лв. са предвидените разходи в обществената поръчка за осигуряване на GSM услуги. Вместо похарчените 170 хил. лв. в края на 2007 година за инструменти, екипировка и електронни измервателни уреди сега ведомството ще усвои за тази си необходимост 204 хил. лв.

„Моряци искат данъчни облекчения", научаваме от „Новинар"

Да бъде намален или премахнат данъкът, с който се облагат заплатите на моряците. Това обсъдиха вчера представители на морския бранш и експерти от транспортното министерство. В момента налогът върху приходите на моряците е 6 процента. В някои страни от Европейския съюз заплатите на моряците не се облагат с данък, обясниха от министерството. Очаква се решението на ведомството да бъде представено във финансовото министерство за одобрение.

„Чекират багажа за влаковете като по летищата", коментира „Новина"

Тежкият багаж при пътуване с влак вече ще се чекира, както се прави на аерогарите. Пътниците ще трябва да предават куфарите си на гарата един час преди да се качат в мотрисата. Това предвижда новата система за регистрация и контрол на багажа на пътниците от спалните и кушет вагони, която работи от вчера. Ще се регистрират само чантите, които тежат над 30 килограма, като за всяка ще се плаща такса от 2 лв. Ако саковете са четири - таксата е по 1,50 лв. за всяка.
Преди да отиде на перона, пътникът трябва да предаде багажа си в специално помещение на гарата - магазия, където служителите на БДЖ слагат лепенка с номер върху куфара и издават талон.

В него се записва гарата, от която тръгва пътникът, както и крайната точка на пътуването му, номерът на багажа му и датата.
Клиентът на железниците трябва да посочи и приблизителната парична стойност на багажа си. След като пристигне, той може да си получи куфарите в магазията, след като представи документ за самоличност и талона, издаден от мястото на тръгване. От железниците уточниха, че ако багажът се изгуби по време на пътуването, на собственика ще бъде изплатено обезщетението, посочено в талона.

Целта на въвеждането на новата система за чекиране на багажа е да се осигури по-голяма безопасност при пътуването с влакове, обясниха от БДЖ. Освен тези мерки от железниците са поставили във влаковете над 3000 стикера с указания за пожарната безопасност при пътуване, както и флуоресцентни стрелки, които насочват пътниците към изходите при аварийни ситуации.