Вътрешно лице направи серия смразяващи разкрития как корумпирани правителствени служители са позволили на Пакистан и на други държави да се сдобият с ядрена бомба.

37 - годишната Сибел Едмъндс е работела като преводач с турски език за ФБР. Тя е слушала стотици прихванати разговори, докато е работела в полевия офис във Вашингтон. Миналия месец тя се е свързала с The Sunday Times, след като е чула за разкритията на терорист от ал-Кайда.

Едмъндс е описала как чуждестранни разузнавачи са получавали подкрепа от американски официални служители и са изградили мрежа от информатори в чувствителни военни и ядрени организации.

В часовете звукозаписи, които тя е обработвала, тя е чула доказателства, че добре известен водещ американски политик от Държавния департамент е получавал пари от турски агенти във Вашингтон. Информацията за ядрените технологии е препродавана на черния пазар, включително на и от Пакистан.

Името на високопоставения човек, заемал редица топ правителствени постове, вече е известно на журналистите. Американският политик енергично отрича да е замесен. Но Едмъндс настоява: той помагаше на чужденци против интересите на САЩ, предавайки им високо класифицирана информация, не само от Държавния департамент, но и от Пентагона, в замяна на пари, позиция и политически цели.

ФБР не са спели и също разполагат с информация по този случай, но не й дават гласност - срещу много високопоставени лица могат да бъдат възбудени криминални дела.

Главният акцент в историята на Едмъндс е достъпът на чужди държави в ядрените тайни на Запада. Западни правителства са си затваряли очите и даже са помагали на страни като Пакистан да се доберат до бомбата. Англо-американското разузнаване прави мониторинг на ядрената мрежа от много години. Но вместо да преустановяват ядрени програми, овластените органи са били принуждавани да запазват дипломатическите отношения.

Едмъндс говори свободно турски и фарси. Наета е от ФБР след атентатите на 11 септември. В последствие е критикувала ФБР за некомпетентност, но повечето от изказванията й пред Конгреса и комисията 9/11 са засекретени. След като липсата на действие от американските служби тотално я разочарова, сега тя решава да говори публично по някои теми.

Една от главните роли на Едмъндс във ФБР е да превежда хилядите часове разговори на турски дипломати и политици - цели на Федералното бюро за разследвания. Купчината записи датира от 1997. ФБР е разследвал връзките между турски и пакистански, израелски и американски свои цели.

Преди да напусне ФБР през 2002, Едмъндс е чула доказателства за пране на пари, внос на наркотици, опити за получаване достъп до ядрени военни технологии.

"Това, което разбрах, беше отвратително. Докато ФБР водеше разследването, някои органи на правителството прикриваха какво се случва".

Турция и Израел внедрили „къртици" във военните и академичните институции, където се борави с ядрени технологии. Всеки месец имало няколко транзакции на информация за ядрени оръжия, като Пакистан е бил сред потенциалните купувачи.

Споменатият високопоставен служител от Държавния департамент е осъществявал подкрепа за тази шпионска мрежа, някои от „къртиците" са били докторанти, които лесно са получавали разрешение за работа във водещи лаборатории за ядрени изследвания, включително и в лабораторията в Ню Мексико.

В един от разговорите Едмъндс е чула за подкуп в размер на $15 хиляди, който трябвало да бъде оставен на определеното място от някой от престъпната мрежа от турската дипломация. „Чух поне за три подобни транзакции в период две години и половина, почти със сигурност те са повече".

Турците често са действали като тръбопровод към Пакистан, защото като членове на НАТО са привличали по-малко подозрения. Именно чрез турските служби секретната информация е достигала пакистанското посолство във Вашингтон. Извлечената информация е насочвана към Абдул Кадир Хан, ръководителят на пакистанската ядрена програма.

Разследването също така е установило, че пакистанската организация ISI е била близка с ал-Кайда преди атентата 9/11. Лидерът на ISI, генерал Махмуд Ахмад, е платил непосредствено преди атаката $100,000 на Мохамед Ата, един от терористите.

Хан е бил близък с Ахмад и ISI. Той е станал милионер докато е ръководел програмата, защото от своя страна е препродавал секретната информация на Либия, Иран и Северна Корея. Освен това той е използвал мрежа от компании в САЩ и Великобритания, за да си набави информацията, която не му достига.

Една от колежките на Едмъндс в преводаческото звено на ФБР е била дъщерята на служител в пакистанското посолство, който е работел с Ахмад. Независимо от протестите на агентите на ФБР, на преводачката е даван достъп до топ секретни документи.

Обвиненията на Едмъндс са много сурови - въпросният висш политик е екстрадирал от САЩ четирима от първоначално заподозрените за атаката на 9/11, вероятно действителни виновници - с аргумента „да не се раздрънкат".

С шпионите на Израел и Турция се е работело по следния начин: първо се е изготвял списък с потенциални „къртици", които имат достъп до секретна информация. В списъка са се посочвали и „кукичките" за наемане на тези хора - финансов или сексуален натиск, настоящата им работа в Пентагона и т.н.

През лятото на 2000 Едмъндс е чула, че агент на ФБР се среща с двама бизнесмени от Саудитска Арабия в Детройт, за да им продаде ядрена информация, открадната от база на ВВС в Алабама. Било е казано "Имаме пакета и ще го продадем за $250,000".

Само шест месеца Едмъндс е работила за ФБР - през март 2002 тя е уволнена, след като е обвинила свой колега, че прикрива непозволени действия, извършвани от турци. Три години по-късно случаят й е разглеждан от офиса на Генералната инспекция и се е установило, че една от причините за изхвърлянето й от работа е, че си е вадела добре обосновани логически заключения.

Министърът на правосъдието на САЩ й е наложил процедура на забрана за разкриване на държавни тайни, така че тя не може да дава повече детайли за методите на разследване на ФБР. Затворена комисия на Конгреса изслушва нейните подозрения, но не е предприето никакво действие и тя решава да привлече вниманието на обществото.

Един от източниците във ФБР е разяснил пред журналистите: "Нямаме информация Турция да има собствени ядрени амбиции. Но турците са търговци. Доколкото знам те станаха големи играчи през 1990те".