Най-големият енергиен концерн на Германия, E.on, се сблъска с упоритата съпротива на бизнеса и правителството в Испания, когато заяви желанието си да придобие местния лидер на енергийния пазар Endesa. Първата оферта на Eon не бе приета, но германското предприятие подобри предложението си, като го направи почти неустоимо.

Историята на преговорите, припомнена от германската бизнес медия Handelsblatt: концернът Eon предложи през февруари тази година оферта от €25,40  за акция на Endesa, която обаче бе рязко отхвърлена, също и страна на испанското правителство. Министър-председателят Хосе Луис Запатеро открито подкрепяше най-големия испански доставчик на газ Gas Natural като бъдещ собственик и така искаше да запази Endesa под испански контрол.

Комисията по енергиен надзор CNE все пак взе под внимание офертата на Eon, обаче постави съществени ограничителни условия. Европейската комисия постанови едва вчера, че Испания трябва да се откаже от въведените ограничения. Въпреки, че промишления министър на страната се изказа в смисъл, че Испания ще се съгласи с решението на ЕС, още не е съвсем ясно, изцяло ли ще отпаднат ограниченията или просто те ще бъдат смекчени.

В понеделник вечерта испанското смесено дружество Acciona допълнително попречи на плановете за придобиване, като отправи оферта за ¼ от акциите на Endesa и придоби 14% дял на чувствително по-висока цена от германската оферта: €32. Само вчера акциите на Endesa се повишиха с 11%, докато преди година те струваха само 19 €.

Във вторник E.ON съответно повиши офертата си до 35€ акция на Endesa. Размерът на транзакцията по този начин се покачва от 10 на 37 милиарда €. От E.on предлагат при това да заплатят цялата сума в кеш. Очевидно Eon искат да възпрепятстват придобиването на повече акции от страна на Acciona.

"Нашата оферта от 35€ за акция е неустоима. Спечелихме си и подкрепата и на мендижмънта на Endesa", смятат от E.on.

Междувременно консолидацията на испанския енергиен пазар продължава. Вчера стана ясно, че испанският строителен концерн ACS е придобил 10% от Iberdrola, вторият по големина доставчик. В браншовите среди се очаква сливане с  Union Fenosa, в която ACS вече има участие. Така очевидно ще се попречи и двете енергийни предприятия на Испания да станат цел за придобиване на един чуждестранен концерн.