Дъщерна компания на Европейската аерокосмическа компания EADS днес потвърди, че е получила две поръчки на обща стойност € 300 млн. ($411 млн.) за противотанкови снаряди и системи за комуникация за Либия.

Първият контракт на сумата 168 млн. евро за доставка на снаряди от Милано почти е завършил, съобщи Deutsche Welle.

„Контрактът е готов за подписване", е казал в Париж говорител на MBDA, поделението на EADS произвеждащо снаряди.

Вторият контракт, на стойност 128 млн. евро за системи за комуникация също бил близо до подписване.

Това е първата сделка за доставка на оръжия за Либия от европейска страна след вдигането през 2004 година на европейското ембарго върху продажбите на оръжия за Либия.

Френският министър на отбраната Морен е потвърдил пред канала RTL, че Либия е направила декларация за намеренията си да купи снаряди и радио системи от тип Милано.

Комисия с няколко министри в състава си през февруари е одобрила доставката на оръжията.

Франция ще е първата държава, която ще доставя оръжия за Либия след края на международното оръжейно ембарго за северноафриканската държава.

Между впрочем либийската страна не дава официалното си потвърждение на откровенията на сина на Кадафи, които той направи по-рано през седмицата за френската преса.

„Синът на Кадафи не представлява някаква официална служба в тази страна, затова неговите изказвания не са обвързващи за страната", пише днес арабският вестник al-Sharq al-Aswat с позоваване на официален либийски служител.

Припомняме, Саиф ал-Ислям Кадафи беше казал пред Le Monde, че сделката за доставка на оръжия, постигната между правителствата на Франция и Либия, е довела до освобождаването на българските медицински сестри, държани повече от осем години в либийски плен.

Медичките ни и палестинският доктор са били изкупителни жертви, каза синът на либийският полковник.

Експертите отхвърлят обвиненията срещу българските граждани, обяснявайки заразяването на децата с мизерната хигиена в Бенгази, пише Deutsche Welle.

Фондацията, председателствана от Саиф, постигна споразумение с България и Европейския съюз, според което в замяна на компенсация за семействата на заразените деца медиците бяха върнати в България.

Вчера българското правителство заяви, че ще прости на Либия дългът в размер на €41 млн., които средства ще се трансферират в Международния фонд за подкрепа на заразените със СПИН дена в пристанищния град Бенгази.

Франция бе критикувана, че след като българските медици бяха освободени, е подписала договор с Либия за доставка на ядрено оборудване за граждански цели.

Президентът на Франция Никола Саркози упорито отхвърля да има някаква връзка между ядрената сделка и освобождаването на медиците ни.

Опозицията във Франция иска сделките за доставка на оръжия да бъдат проверени от комисия. Социалистическият лидер Франсоа Холанд задава въпроса: „Трябва ли въобще да продаваме оръжия на Либия, след като върху Кадафи стои обвинението, че организира терористични атаки?"