Отпускането на 300 милиона евро допълнителни компенсации за затварянето на блокове от АЕЦ "Козлодуй" одобри Бюджетната комисия на Европейския парламент. Предложената сума съответства на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2007-2013 г. се казва в решението на комисията, съобщава Дарик.

Евродепутатите апелират към Европейската комисия да отчете, че отпуснатите за АЕЦ "Козлодуй", както и за други политически приоритети допълнителни суми вече изчерпват резервите в европейския бюджет и очакват ЕК да предложи неговата актуализация за периода до 2013 г.

За постигането на това решение активно работиха българските евродепутати в Комисията по бюджети Ивайло Калфин, който е неин зам.-председател и Надежда Нейнски, посочват от пресслужбата на българските социалисти в Европейския парламент.

Калфин и Нейнски бяха докладчици по въпроса съответно за Групата на социалистите и демократите (С&Д) и Групата на Европейската народна партия (ЕНП).

С гласуването в Комисията по бюджет се отваря пътят към приемането на окончателното становище на ЕП първоначално в Комисията по промишленост, транспорт и енергетика през април, а след това и в пленарната зала през май.

Припомняме, че вчера Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните на ЕП гласува с огромно мнозинство доклада на българския евродепутат д-р Антония Първанова за допълнителна компенсация във връзка с ранното затваряне на блокове I до IV на АЕЦ "Козлодуй".