След тютюна за дъвчене и цигарите с ниски стойности на никотин идва модата на електронната цигара, която при палене отделя пара вместо дим и не съдържа тютюн, разкрива статията на Еuromonitor.

Хонг Конгската компания Golden Dragon чака одобрение за своето изобретение Ruyan-цигара, която се захранва от батерия. Тя ще доставя нужната доза никотин без да поемаме токсините на тютюна. Продуктът има сходство с никотиновия инхалатор, който пушачите използват като отказват пушенето, но разликата е там, че изпуска безвредна пара, която може да бъде вдишана от пушача. Новото е, че цигарата е снабдена с електронно устройство, което улеснява функцията на вапоризатора.

Ruyan, което на китайски означава „сякаш пушещ", ще бъде предложен на американските потребители с пулверизатор захранващ се с батерии. Пулверизаторът съдържа микрочип и ще има пазарна цена от около $208. Към него ще бъдат предлагани  никотинови патрончета. Те ще бъдат пуснати в три различни разновидности, като ще съдържат различни стойности на катран (подобно на традиционните цигари). Всеки патрон ще струва $4 и ще стига за 350 дръпвания, което се равнява на 20 кутии цигари.

Руянът ще се захранва от батерия и чип на Моторола, който ще преобразува никотина в пара. Според компанията устройството е продукт, който замества цигарите, а не помага за тяхното отказване, въпреки че благодарение на него приемът на никотин може да бъде контролиран.

Руянът беше пуснат на пазара в Китай през 2004 год. и по данни на компанията продажбите достигнаха $36.5 млн. След Китай, вторият по големина пазар за продукта е Турция, следвани от Израел и Австралия. Руянът може да бъде открит и в няколко други европейски страни.