Elpida Memory Inc., основен японски производител на чипове за компютърна памет, планира изграждането на завод за 1.6 трилиона йени (около 14 млрд. долара) в Централния Тайвански научен парк и така да измести Samsung от водещата позиция в отрасъла, съобщава днес агенция Bloomberg.

Elpida ще строи завода съвместно с Powerchip Semiconductor Inc., базирана в Токио компания и най-голям производител на чипове в Тайван. Elpida и Powerchip имат производствен контракт от 2003 г. Първоначално двете компании ще инвестират $1.23 млрд. за производствени мощности в строящия се завод на Powerchip, който ще има четири производствени линии. След това инвестициите могат да достигнат $13.6 млрд. в следващите пет години.

Инвестицията възлиза близо на половината от годишните продажби на цялата индустрия и е част от плана на генералния директор на Elpida да утрои дела си от сегашните 10%, както и да се придвижи по-близо до тайванските клиенти. Приходите в индустрията за $32 млрд., които ще се стимулират от въвеждането на новата  Windows Vista, до голяма степен зависят от това колко бързо производителите могат да създават големи заводи, за да направят икономии от мащаба и минимизират разходите си.

Според анализатори, корейските производители трябва много да внимават да не бъдат изместени от пазара от засилващата се Elpida. DRAM чиповете са най-бързо нарастващия сегмент в индустрията тази година, според статистиките на индустриалната група на производителите на полупроводници. За таи година ръста на DRAM се предвижда да е 24%, сравнено с 13% ръст за чиповете за NAND флаш памет.

Акциите на Elpida през тази година на Токийската борса са се повишили с 61%. Powerchip падна с 1.6% днес.

Заводът ще има капацитет от 240,000 чипа месечно. От първата производствена линия през третото тримесечие на следващата година ще излизат 30,000 чипа месечно, като при по-късна дата производството бъде увеличено до 60,000.

Elpida в момента има завод в Хирошима, от където излизат 55,000 чипа месечно и в който ще се инвестират 306 млрд. йени за да бъде удвоено производството до 2009.

Построявайки завод извън бреговете на Япония, Elpida ще спести разходи по конструкцията, операциите и данъците. Сред вариантите за локализация на новите мощности са били Китай, Сингапур и Хирошима.

Elpida е създадена през 1999 като венчър между Hitachi Ltd. и NEC Corp. Тогава японските производители на чипове се сблъскаха с конкуренцията на ниските цени и свръх доставките от Южна Корея и пазарът се освободи, след като Тошиба и Фуджицу спряха да правят чипове за DRAM.

„Проблемът с производителите на DRAM е, че те подхващат плановете си за експанзия когато има бум на пазара. Промишленото търсене често се обръща срещу тях тъкмо в момента, в който капацитетите са увеличени", казва инвестиционен мениджър.

Elpida е петият в света производител на DRAM с 10% пазарен дял. Лидер е Samsung с 28%, следван от Infineon с 16%.

Венчъра Powerchip-Elpida ще стартира производството с 70-нанометрова технологияи ще работи да премина към по-напредналата фаза от 50 нанометра и отвъд тази граница.