С планираното завишаване на изискванията за опазване на околната среда е обвързано увеличението на цените на тока с още от 15 до 20%. Частните и промишлените потребители трябва да очакват по-високи сметки завбъдеще.

Растящите непрекъснато разходи за енергия натоварват домакинствата от години и на това не се вижда края, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според данните от Статистическата служба на Германия сметките за ток, газ, отопление и горива са се увеличили с 28%. До юли 2008 година те са нараснали с още 21%. Око се вземе предвид като база 2002 година, поскъпването е 55%.

Цифрите от 2002 година са от текущите сметки за приходите и разходите на частните домакинства. През 2002 година едно домакинство средно от 2,1 членове е плащало средно по 172 евро за енергия, 4 години по-късно сметката става 221 евро. При непроменено потребление на енергия разходите на едно германско семейство по това перо през юли 2008 година са 267 евро.

Доставчиците обявиха по-високите цени. Не се вижда край на спиралата на цените. Доставчикът EnBW  информира за увеличение от 20 на сто заради поскъпналите суровини, с които е обвързана цената на газта. Занапред едно семейство в Германия със средно потребление на газ на година от  14 хиляди киловата разходите на месец ще скочат с 17,22 евро. Доставяната от  RWE енергия се оскъпява от 1 септември с 25%.

При четиричленно семейство с потребление от 4000 киловата на година, годишните разходи са 1000 евро.

Експерти препоръчват потребителите първо да изпробват офертите на доставчиците и да не се съгласяват на дългосрочни договори.