Европейската комисия поде мащабна екологична кампания срещу Полша. Комисарят по околната среда Ставрос Димас упражни правен натиск върху Варшава и в сряда (28 февруари) заяви, че страната трябва да прекрати плановете си за построяване на път през долината на река Роспуда в Североизточна Полша.

В специална пресконференция в Брюксел комисарят е казал, че е ускорил обичайната процедура и е дал на Полша една седмица да влезе в съответствие с желанията на Комисията.

„Трябва да открием решение как да съхраним това уникално богатство на Полша и Европа". Въпросното богатство е торфена екосистема с девствена гора с богато биоразнообразие.

Ако до сряда 7 март Полша не направи нищо, Димас е казал, че ще внесе случая в главното съдилище на ЕС, добавяйки, че компенсаторните мерки, които правителството на Полша предлага (напр. засаждане на дръвчета) са „слаби и неубедителни".

Освен това еко-комисарят е казал, че ще се постарае да получи разпореждане за спиране работата по магистралата преди да излезе постановлението на съда.

Битката е за дълъг 17 километра пътен участък, част от магистралата via Baltica, която трябва да свърже Полша с Литва, Латвия и Естония.

Определено Полша може да излезе с аргумента, че пътят е важен за регионалното развитие, но този аргумент не е достатъчно силен от гледна точка на европейския принцип за устойчиво развитие.

Комисията е изпратила през декември писмо до полските власти, в което се противопоставя на изграждането на път през този прекрасен природен участък. Министърът на околната среда на Полша Ян Сжижко миналата седмица каза, че независимо от вижданията на Брюксел, строителството на магистралата трябва да продължи.

Позицията на полския екоминистър бе подкрепена от премиера Ярослав Кашински, който миналия петък предложи локален референдум по въпроса, макар от юридическа и техническа гледна точка резултатът от подобно допитване да е незначителен.

Първите реакции на полската страна след изявлението на Димас бяха предизвикателни. Транспортният министър е заявил, че Полша е готова да се изправи в Съда на европейските общности срещу позицията на Европейската комисия по случая за долината Роспуда.

Аргументите - Полша иска да доближи инфраструктурата си до западноевропейските стандарти, а и западноевропейците вече са разрушили голяма част от хабитатите и дивата си природа.