Учени от Академията на науките на Естония са дали негативна оценка на плана за прокарване на газопровод по дъното на Балтийско море, т. нар. Северно-европейски газопровод Nord Stream, информира РИА Новости.

Естонските учени считат, че Естония не трябва да разрешава провеждането на изследвания в рамките на този проект на своите териториални води и икономическа зона.

Външното министерство на Естония се е обърнало към Академията на науките на страната с молба за оценка ходатайството на Nord Stream, дъщерна фирма на Газпром, да се проведат изследвания в икономическите води на Естония в Балтийско море за възможното изменение на маршрута на газопровода и преместването му по-южно от крайбрежието на Финландия.

Естонските учени са дали еднозначен отговор: Естония няма причини да провежда изследвания в своите териториални води и икономическа зона.

По мнение на естонските академици, по-сериозна причина за отказа на молбата на Nord Stream газопроводът да се прокара по-южно, се явява фактът, че Русия прие закон, разрешаващ на Газпром да употребява оръжие при охрана на газопроводите си.

„Присъствие на въоръжени подразделения в икономическата зона или териториални води може да разрешат неутрални страни като Финландия и Швеция, но Естония и Полша като членове на НАТО не могат да допуснат това".

Академията на науките допълва, че дълбочината при прокарването на газопровода не изключва изполването на подводници.

В заключение се казва, че в бъдеще това може да стане източник на напрежение, дори на конфликти.

Учените отбялязат, че в съответствие с конвенцията Еспо (за оценката въздействието на околната среда в трансграничен контекст) Nord Stream е обещал да направи оценка влиянието на газопровода върху екологията. Обаче Русия не се е присъединила към конвенцията, така че при негативно влияние няма да може да се търси отговорност от Газпром.

Северо-Европейският газопровод (Nord Stream) се строи съвместно от Газпром, BASF и E.ON. Той ще тръгва от Русия, залив Портовой в района на град Выборг и през Балтийско море ще стигне Германия в района на град Грайфсвалд.

Планира се газопроводът да минава през териториалните води на Русия, изключителната икономическа зона на Финландия, Швеция и Дания, териториалните води на Германия.

Оператор на проекта е компанията Nord Stream AG. 51% от акциите й принадлежат на Газпром, а по 24,5% - на германските BASF и E.ON.

Според прогнозите, към 2010 по газопровода с дължина 1200 километра от Русия за Германия ежегодно трябва да постъпват 27,5 милиарда кубически метра газ, а заплануваната паралелна газопроводна линия може да удвои това количество.