По оценки на Европейската централна банка (ЕЦБ), нивото на рисковете, заплашващи стабилността на финансовите пазари, в последно време чувствително е нараснало. Общата неувереност, царяща сред инвеститорите, е свързана с излишъка на финансова ликвидност в света. Централната банка съветва инвеститорите предварително да се подложат на проверка за устойчивост на стрес, тъй като са напълно възможни неочаквани изпитания, при това доста мащабни.

Рисковете за стабилността на финансовите пазари рязко са се увеличили, макар че за изминалото полугодие финансовата система на страните от Еврозоната се развива напълно уверено. Това е изводът, направен в поредния доклад Financial Stability Review от ЕЦБ, който бе презентиран във Франкфурт от Лукас Пападемос, вицепрезидент на банката. Такъв документ се подготвя на всеки шест месеца от специалистите на ЕЦБ и сътрудничещият с тях Комитет по банков надзор, в чийто състав влизат представителите на централните банки и регулиращите органи на страните на ЕС.

„Глобалната и европейската централни системи досега потвърдиха устойчивостта си по отношение на редица проблеми. Това, разбира се, успокоява, но не е повод за самодоволство" - отбелязва вицепрезидентът. По думите на Пападемос, последните колебания на пазарите са били сравнително незначителни и са се проявили на фона на силни основни макроикономически показатели и достатъчна ликвидност. Обаче всичко това не позволява да се прогнозира достоверно реакцията на финансовите пазари спрямо по-значителни сътресения в по-слабо благоприятна фаза на финансовия цикъл.

Лукас Пападемос предполага, че голямата ликвидност е следствие от структурните изменения, в частност от либерализацията на международните потоци капитали и развитието на нови финансови инструменти. Високата ликвидност се явява отражение на прекомерната склонност на инвеститорите към риск. Обаче ако сред инвеститорите отново настъпи предпазливо настроение, обемът на ликвидността рязко ще намалее и банките неочаквано ще се окажат пред лицето на необичайно високи рискове, предупреждават от ЕЦБ.

Освен това, явни опасения в европейските банкери предизвиква стремително нарасналата задлъжнялост в някои сегменти на предприемаческия сектор. Особено това е свързано с активизацията в сферата на сливанията и поглъщанията, в голяма степен за сметка на частните инвестиционни компании и инвестиционни банки, които придобиват дялове в компаниите посредством заети средства.

Авторите на доклада както и преди не изключват риска от нарушаване на глобалното равновесие на финансовите пазари. Ако нещо такова се случи, това ще стане сериозно изпитание за рисковия мениджмънт на големите кредитно-финансови институти и способностите им да компенсират загубите. „Банките трябва да са готови предварително да смекчават възможните удари на съдбата посредством подходящ за дадено предизвикателство риск-мениджмънт, което предполага и провеждане на тестове срещу стрес, както и осигуряване на стриктен контрол върху финансовите възможности на конкурентите, съветва Пападемос.