След позитивното решение на Фед миналата седмица, целящо да изгради доверие и оптимизъм у инвеститорите, пазарите в понеделник поеха глътка свеж въздух.

В петък европейските акции регистрираха ръст от над 1 %. Японският Nikkei N225 отбеляза своя най-голям ръст от 13 месеца насам.

Играчите на Wall Street също бяха настроени позитивно след петъчната надпревара.

Дълговете на растящите пазари се стесниха и японската йена се понижи, което е сигурен знак за нарастващото търсене на рискови инвестиции.

Причината за петъчното стабилизиране бе светкавичното решение на Фед да намали с 50 пункта дисконтовия процент. В момента той е 5.75 %.

Целта на това решение бе да повиши ликвидността и в същото време да успокои вълненията на пазарите. Проблемът все още не е напълно решен независимо, че някои инвеститори започнаха да се интересуват от сключването на сделки поради ниските цени и предприетите от Централните банки мерки за успокояване на вълненията.

И така, днес европейските акции бележат солидно повишение. Индексът FTSEurofirst 300 се качи с 1 %. Британският FTSE 100 също отбеляза ръст от 1.1 %. Френският CAC 40 с 1.1%, немският DAX с 0.5 %.

По-рано днес Nikkei N225 се покачи с 458.05 пункта или 3 % стигайки до 15,732.48.

На валутните пазари японската йена се понижи рязко, продължавайки да губи част от натрупаната от миналата седмица стойност. Решението на Фед възпрепятства разрастващата се „кери трейд" търговия.

Доларът се повиши с 0.6 % стигайки 115.06 йени , а еврото да 155.12 йени.

При двойката евро-долар нямаше промяна като 1 евро се разменяше за $1.3475.

Търсенето на индустриални метали и злато рязко се повиши.Цената на медта се стабилизира над психологическата граница от $7,000 за тон.

Въпреки предварителните прогнози петролът отбеляза понижение.

Американският суров петрол падна с 52 цента до $71.46 , а лондонският Брент петрол с 18 цента като се търгуваше за $70.26.

Днес сутринта котировките на акциите в САЩ сочат малка промяна спрямо петъчните значения.