Еврото достигна 11- годишно дъно в четвъртък, когато ЕЦБ обяви подробностите около своята програма за изкупуване на облигации, която ще изпомпва стотици милиарди нови пари в огъващата се икономика на еврозоната.

Единната валута тръгна надолу след края на заседанието на централната банка, когато бе обявено, че суверенен дълг ще бъде изкупуван от март тази година до септември 2016, по което време ще бъдат създадени над 1 трлн. евро, коментират от Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

От ЕЦБ изглежда оставиха отворена възможността изкупуването на активи да продължи дори по- дълго, фактор, който може да увеличи натиска върху еврото, споделиха търговци.

Председателят на ЕЦБ, Марио Драги, в четвъртък заяви, че покупките на активи „при всички случаи ще бъдат прилагани, докато не видим трайна корекция на пътя на инфлацията, която да е в съответствие с нашата цел за постигане на ниво на инфлация от близо до, но малко под 2%, в средносрочен план".
Еврото се задържа около 1.1365, след като първоначално падна до 1.1316, достигайки най- ниското си ниво от септември 2003.

Единната валута е на път да приключи на загуба за шеста поредна седмица. За този период тя изгуби приблизително около 9% от стойността си като това е най- лошото й представяне от средата на 2010 до сега.

Еврото се задържа близо до 7- годишно дъно спрямо паунда, като последно се разменяше за 75.68 пенса, което е най- ниската стойност на валутата от началото на 2008 до сега.

Предстои еврото да се сблъска и с още едно изпитание на 25 януари, когато са изборите в Гърция. Победа на лявата партия СИРИЗА, която набира повече популярност според предварителните проучвания, може да предизвика проблеми с кредиторите от ЕС/МВФ.

Доларът се възползва от слабостта на еврото и достигна 11- годишен връх спрямо кошница от шест основни валути. Доларовият индекс последно остана на 94.156, като преди това нарасна до 94.497, достигайки най- високото си ниво от септември 2003.

Спрямо йената доларът поевтиня с 0,1% до 118.46 йени.
Австралийският долар също бе под натиск след изненадващото решение на Канадската централна банка да намали основния лихвен процент в страната, което породи спекулации, че Централната банка на Австралия може да последва примера й скоро.

Златото достигна 5- месечен връх след като ЕЦБ обяви началото на програмата си за количествени облекчения

Златото поскъпна и докосна 5- месечен връх над 1 300 долара за тройунция в четвъртък, след като ЕЦБ обяви началото на мултимилиардната си програма за изкупуване на облигации, целяща да съживи огъващата се икономика на еврозоната.

Председателят Марио Драги заяви, че ЕЦБ ще печата пари на стойност 60 млрд. евро месечно под формата на суверенен дълг от еврозоната, където инфлацията от -0,2% е много под целевото ниво на банката от малко под 2%.

Той заяви, че се очаква инфлацията постепенно да нарасне по- късно през 2015 и 2016.

Златото обичайно бива възприемано като средство за хедж срещу инфлационния риск.

Спот златото, което по време на ранната търговия бе изгубило около 1% достигайки дъно за сесията на 1 279.5 долара, излезе на положителна територия след изявлението на г-н Драги, достигайки 1 306.20 долара. Последно металът бе на печалба от 0,8% на 1 296.48 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари затвориха над 1 300 долара за пръв път от средата на август, поскъпвайки с 0,5% до 1 300.70 долара за тройунция.

Металът поскъпна с около 10% от началото на месеца, като това е най- силният му месец за последните две години. Скорошното рязко покачване на цената на златото разтревожи някои инвеститори, които започнаха да прибират печалбите от предишната сесия. Вероятно е повечето търговци да изчакат резултатите от извънредните избори в Гърция в неделя за повече следи относно макроикономическата среда.

Запасите на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, намаляха с 0,24% до 740.45 тона в сряда, след като по- рано през седмицата реализираха най- големия си ръст от август 2012 до сега.

Сред останалите благородни метали среброто бе на печалба от 1,6% до 18.31 долара за тройунция, паладият поскъпна с 1,1% до 772 долара за тройунция, а платината нарасна с 0,9% до 1 279.50 долара за тройунция.