Курсът на общата европейска валута се покачи до 2,5 годишен максимум спрямо японската йена и 14-месечен пик по отношение на американския долар

На днешната търговия еврото поскъпна с 0,54 процента до 1,3651 EUR/USD и с повече от 1 процент до 126,09 спрямо йената, съобщава Ройтерс.

Това се дължи в голяма степен на по-голямото от прогнозираното покачване на индекса PMI (на мениджърите по доставките) в производствения сектор на еврозоната. Той нарасна през януари до 47,9 пункта от 46,1 за декември и прогноза за 47,5 пункта.

"Еврото може да продължи да расте в зависимост от реакцията на Европейската централна банка по отношение нарастването на курса на общата европейска валута", смята стратегът по валутни пазари на Saxo Bank Джон Харди.

Понижаването на опасенията във връзка с дълговата криза в Европа и оптимистичните прогнози на ЕЦБ превръщат еврото във все по-привлекателна валута, отколкото долара и йената.

Курсът на долара към йената се покачи с 0,41 процента до 92,10, като в ход а на търговските сесии достигна и до 92,29. Инвеститорите продават йени, тъй като новото правителство на Шиндо Абе настоява за още по-съществени мерки на Централната банка за стимулиране на икономическия растеж в страната.

Редица анализатори предсказват, че курсът ще се покачи до 100 йени за долар през годината. Очаквайки понататъшно отслабване на йената, поради политиката на Токио, анализаторът на BNP Paribas смята, че доларът ще струва 95 йени през първото тримесечие на 2013 година.

Австралийският долар поевтиня - до 1,0364 спрямо американската валута, доколкото производствената активност в Китай се оказа по-ниска от прогнозираната.