Фермерите от великотърновско настояват пасишата да се използват само от стопаните, отглеждащи животни. Проблемът с пасищата и мерите все още не е решен, оплака се Георги Тончев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите.

Наредба на Министерството на земеделието и храните от 10 март 2010 г. позволява такива терени да се очертават и от хора, които се занимават със земеделие и нямат добитък.

По-важното обаче е, че животновъдите от Великотърновска област най-после получиха полагащите им се за миналата година субсидии за пасищата. Остава да им бъдат преведени и парите по схемата de minimis, които трябваше да дойдат до края на март. Причината за забавянето им е разрешение от ЕК, обясни Георги Тончев.

142.8  млн. лв. ще си поделят през 2010 г. животновъдите от страната. Тези средства са със 66 % повече от миналата година, уверяват от Министерството на земеделието и храните.

Национални доплащания ще има за кози, овце и говеда, като сумите са от 29.34 до 293.37 лв. на животно. Субсидия за предадено мляко ще имат право да получат единствено кравефермите.

Финансовата помощ за икономически уязвимите животновъдни стопанства, в които се отглеждат от 10 до 49 крави, ще е най-много 102.84 лв. на животно. До 123.41 лв. са предвидени за фермите в необлагодетелстваните райони, ако кравите са повече от 10.