Съвсем скоро производителите ще имат възможност да продават директно продукцията си това са позволили с наредба от Министерство на земеделието и храните. Все пак, остава в сила забраната да не се продават хранителни продукти директно на улицата.

Очаква се до дни да влезе в сила наредбата, която позволява директно предлагане на продукти от производители на пазара, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов цитиран от агенция „Фокус".

Продажбата директно от производителя в момента е забранена. Наредбата ще позволи да се продават плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти директно от производителя им.

Условие да продават директно на пазара, е производителите да са регистрирани, а животните да бъдат с добър здравен статус. Предлагането не трябва да бъде на улицата.

Освен това земеделският министър съобщи, че ще внесе в Министерски съвет промяна на устройствения правилник на земеделското ведомство, с която отдел към дирекция „Растениевъдство" ще се занимава само с контрола на биопродуктите.

„Всичко, което се предлага на пазара, трябва да подлежи на контрол.
В този смисъл биопродуктите трябва да бъдат с изяснен произход. Трябва да имаме гаранция, че това, което се предлага с наименованието, че е биологично чисто, наистина е такова", каза министър Найденов.

Водят се разговори с асоциации на биопроизводители. В отдела ще работят 10 души и ще организират сертификацията на биопродуктите.

Освен това МЗХ смята в бъдеще за популяризира българските биопродукти, за да може „ние да си спомним за уникалния вкус на българските продукти, които да завещаем на следващите поколения".