Гърция е инвестирала 2 млрд. евро в България през първите шест месеца на 2008 г. Капиталовложенията на единствената страна-член на Балканите в Еврозоната в Румъния за същия период са 3,5 милиарда евро, съобщават гръцките медии. В България гръцките компании се насочват предимно към сектора на  недвижимите имоти. Гръцки банки държат 29 на сто от банковите активи у нас. Гърция е един от основните инвеститор в двете страни.  

Общите инвестиции на петте най-големи гръцки банки в Югоизточна Европа надхвърлят два милиарда евро, сочат данни на гръцката банкова асоциация, цитирани от агенция МПА.

Гръцките банки в района разполагат с мрежа от около 1000 клона, в които работят 16 хиляди служители, като делът им на банковия пазар в тези страни надхвърля 16 процента.

Проектите на големите гръцки банки предвиждат засилване на присъствието им на пазарите в региона през следващите години, като заложената в тях цел е през 2007 г. печалбите да нараснат съществено. Според гръцката банкова асоциация банките с чуждо участие контролират две трети от активите на банковия сектор в страните от Югоизточна Европа. Най-висок е процентът на проникване на чуждите банки в Албания и България -над 90 на сто и в Румъния - около 60 на сто. Гръцките банкери очакват до края на десетилетието 20-25 на сто от печалбите в сектора да идват от балканските страни.

Инвазията на гръцките банки е продиктувана от очертаващите се благоприятни пазарни перспетиви в Югоизточна Европа. Целта на гръцката Национална банка е да се превърне в регионална финансово-кредитна институция на Балканите. Банката има силно присъствие в България, където изкупи втората по големина ОББ.

Алфа банк - другата най-голяма банкова групировка в Гърция, си поставя за цел до 2010 г. да изгради мрежа от 1200 клона, 720 от които ще бъдат в балканските страни. Акцентът се очаква да падне върху Румъния, България и Сърбия.

Балканите са стратегически приоритет и за гръцката EFG Eurobanko Ergasias, която смята да разшири дейността си в Румъния с помощта на Банк Пост и в България със съдействието на Пощенска банка. Пиреос банк също отдавна е на българския пазар.