Продават гари на пъпа на София", съобщава Стандарт"

Гари за милиони левове обяви за продан железницата. Ще се търсят купувачи за супер атрактивни терени на пъпа на София и още няколко големи градa. Твърде вероятно е те да станат собственост на инвеститори, които да издигнат върху парцелите небостъргачи.

Компанията "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) очаква над 130 млн. лева приходи от продажбата на столичните жп станции "Сердика" и "Пионер", "Товарна гара" - Пловдив, и още десетина други имота. Тръжните процедури за тях вече текат или ще бъдат обявени в най-скоро време.

Най-много средства - над 110 млн. лв., се чакат от двата най-атрактивни имота на НКЖИ - гарите "Сердика" и "Пионер". Те са част от вече закритата oколовръстна жп линия на София, строена преди 70 години. "Сердика" е с площ 49,148 дка и се намира в големия център на София - зад МВР болница. Началната й тръжна цена ще бъде близо 43 млн. лева. "Пионер" (бивша гара "Духовна семинария") е разположена на 60,071 дка в близост до столичния Ловен парк. Наддаването за нея ще започне от 61,5 млн. лв. Третият атрактивен имот - товарна гара Пловдив, беше продаден преди броени дни за 14,08 млн. лв. на столичната фирма "Прайм-ДС".
НКЖИ ще предложи и два имота в Русе. Те са с площ 3,252 и 2,662 дка, а началната им цена е съответно 58,2 и 112,2 хил. лева.

Газът скача с 11%", пише на страницата за бизнес 24 часа"

Газът да скочи с 10,78%, поиска вчера "Булгаргаз". Увеличението е с 34,46 лв., а новата цена, за която настоява компанията, е 353,98 лв. Колко ще поскъпне синьото гориво обаче, ще определи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Мотивът да се иска поскъпване на природния газ през последното тримесечие е повишението вече пети месец на алтернативните петролни продукти на международните пазари - мазут с 1% и с 3,5% съдържания на сяра и газьол.

Ремонтират вагони със 120 млн. евро", научаваме от Стандарт"

Облигации за 120 млн. евро пуска БДЖ. Парите ще се използват за ремонта на товарни вагони, както и за покриване на стари задължения, обявиха от компанията. Вчера бе подписан договорът за пласиране на емисията между БДЖ и Насърчителна банка. Държавният трезор е водещ мениджър на създадения за целта банков синдикат. В него участват "Дексиа Комуналкредит Банк" - Виена, и "Депфа Банк" - Лондон. Срокът на облигационната емисия е 10 години, с 2 г. гратисен период. Трите банки ще направят презентации на книжата пред български и чуждестранни инвеститори, предлагането ще е частно. Пласментът на емисията ще е без разноски за БДЖ.

Патентният данък ще отива в общините", информира Дневник"

От следващата година приходите от патентния данък ще бъдат преотстъпени на общините. Това съобщи във вторник финансовият министър Пламен Орешарски след заседание на парламентарната група на "Коалиция за България".

От началото на 2006 г. Националната агенция за приходите започна да администрира само републиканските данъци, а събирането на местните данъци и такси поеха общините. Те вече изградиха местни администрации и много по-добре биха се справили със събираемостта на патентния данък, обясни Орешарски. По думите му промяната означава, че в бюджета ще влизат 70-80 млн. лв. по-малко годишно. Това обаче не са загуби, защото парите отиват в местната власт, посочи министърът. Той отрече решението да е предизборен "подарък" за общините.

Орешарски съобщи още, че ще се поставят рамки, в които общините ще могат да определят сами местните данъци, както беше записано в последната поправка на конституцията. През 2005 г. екипът на тогавашния финансов министър Милен Велчев предложи отпадането на патентния данък. Промяната предвиждаше предприемачите, които са плащали патент, да се облагат по общия ред в зависимост от вида на фирмата.

Орешарски вчера потвърди, че ставката на плоския данък, който ще се въведе върху личните доходи от следващата година, ще е 10%, а нормативно признатите разходи ще са 25%. Отпадането на семейното подоходно облагане пък ще бъде компенсирано с по-високи детски надбавки.

Новите ветеринарни пунктове вече се нуждаят от ремонт", предупреждава Сега"

Два от общо осемте нови, открити в края на миналата година гранични ветеринарни пунктове вече имат нужда от спешен ремонт. Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) в момента избира фирми, които да възстановят изпълнения с дупки асфалт на дезинфекционните площадки на пунктовете в Калотина и Гюешево, научи "Сега".
Довършване на изграждането на тези пунктове бе една от първите задачи на новото правителство през 2005 г., защото липсата им щеше да доведе до предпазна клауза в земеделието.
Площадките за дезинфекция вече са изровени на места заради натоварения трафик от Западна Европа към Турция през летните месеци. Използваният дезинфектант, който трябва да убие бактериите от гумите на возилата, също подронва настилката, оправдаха се вчера от земеделското министерство.
Само един от тези пунктове - този в Калотина, струваше 2 400 000 евро, като част от парите бяха дадени по програма ФАР. Стойността на останалите беше приблизително същата.

До момента вече има подадени три оферти от строителни фирми, но имената им остават в тайна. От НВМС се възползват от Наредбата за малките обществени поръчки, която позволява при стойност между 45 000 лв. и 100 000 лв. възложителят да не провежда избор, ако има поне 3 оферти.

Междувременно вчера Софийската търговско-промишлена палата настоя дезинфекцията по границите да бъде премахната. "Доказано е, че тя не върши никаква работа, защото заразите се носят от птиците, които свободно си прелитат", казаха от камарата. Оттам настояха министрите Нихат Кабил и Николай Василев да отчетат колко пари са събрани от таксите за дезинфекция.

От НВМС посочиха, че годишно приходите са 10-15 млн. лева и определиха съмненията за неоснователни. Според Дако Даков, шеф на граничната ветеринарна инспекция, осемте пункта, които са на външна за общността граница, са одобрени от Брюксел именно с дизефекционните площадки.
 
Махат дезинфекционните локви от границите", пише Новинар"

Специалните дезинфекционни локви, които се намират на границата и през които трябва да преминат автомобилите, за да пречистят гумите си на влизане, да бъдат махнати. Това поискаха вчера от Софийската търговско-промишлена камара (СТПК). Според тях за преминаването през дезинфектанта държавата само събира такси, а няма никаква полза. От камарата са поискали отчет от министрите на земеделието и на държавната администрация Нихат Кабил и Николай Василев колко са събраните такси. В момента таксата за дезинфекция за леки коли е 4 лева, а за камиони е 20 лева. Между 10 и 15 млн. лева годишно бяха приходите от събираните такси за дезинфекция, преди България да се присъедини към ЕС, уточни Паскал Желязков, зам.-директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Свободните зони губят 1.5 млрд евро", съобщава Дневник"

От първи януари шесте свободни зони в България не са реализирали нит една сделка за износ, като основната причина е наложеният данък върху добавената стойност (ДДС), който се прилага от 1 януари, алармираха представители на Асоциацията на свободните зони. Експертите настояват за спешна промяна на закона, който мина на първо четене.

През миналата година оборотът на зоните е бил 1.5 млрд. евро, но заради данъка компаниите са се пренасочили към зоните в съседни държави, които дават значителни преференции. Най-активна е борсата в Пирот, която е привлякла над 100 външнотърговски компании от Драгоманската зона.

Укротяват се цените на жилищата", отбелязва Стандарт"

Ръстът на поскъпването на жилищата се забавя през второто тримесечие на 2007 г. Това сочи доклад на анализаторите от "Индъстри уоч", в който са използвани данни на Националния статистически институт. Увеличението спрямо март е 5,4%, докато за първото тримесечие на 2007 г. бе над 10 на сто. Цената на кв. м е достигнала 1041 лв., а за 12-те месеца до юни промяната в средните цени е 27%. Малките апартаменти в София остават относително най-скъпи като цена на кв. м, въпреки че е регистриран повишен ръст и сред по-големите тристайни. Ръстът на жилищните кредити продължава да расте за периода, достигайки до 75-79% на годишна база.

Обещават парното да не поскъпва през зимата", съобшава Новинар"

Природният газ може да поскъпне от 1 октомври, но цената на топлоенергията няма да се увеличава до края на зимата, ако горивото не скочи драстично, заяви проф. Константин Шушулов, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Масовото недоволство от изравнителните сметки може да доведе до нова промяна в наредбата за топлоснабдяване и правилата за дялово разпределение, стана ясно след среща на омбудсмана на републиката Гиньо Ганев с ръководството на "Топлофикация" - София. Омбудсманът предизвика проверка заради огромния брой жалби на потребители от сметките за парно. Гражданите в даден блок да решават колко енергия да им подава "Топлофикация" и дали да спира парното нощем или през деня и кога да го намалява, обсъдили шефовете на дружеството с обществения защитник.(

С 10,78 на сто да поскъпне природният газ за последното тримесечие на годината или 1000 куб. м да струват 353,98 лева без ДДС предложи "Булгаргаз". Шушулов посочи, че дори да има поскъпване на газа, това не би трябвало да доведе до увеличение на цената на топлоенергията. Повечето топлофикации в страната освен това нямали основание да искат поскъпване, защото не били направили никакви инвестиции.

ДКЕВР е притеснен от много жалби на потребители за изравнителните сметки, каза още шефът на регулатора. Юристи трябвало да проверят дали влизането в сила на наредбата за топлоснабдяване със задна дата от началото на миналия отоплителен сезон е законно. Въвеждането на нови правила за изчисление на лирата в банята и на енергията за сградна инсталация доведе до начисляване на огромни сметки на хората, които не са спрели парното си или са пестили енергия.
Недоволството от изравнителните сметки за парно за миналия отоплителен сезон е масово и то е оправдано, защото им искат да платят за повече от това, което са ползвали, заяви Гиньо Ганев. Той допълни, че ако сметките съответстват на наредбата, но резултатите будят масов протест и не съответстват на обществения интерес, тя трябва да се промени.

Бележниците по-скъпи с 60 на сто", пише Стандарт"

С 60% скочиха цените на ученическите бележници тази година, сочат данни на книжните борси в столицата. До миналата година децата плащаха по 10 ст. за ученическите книжки. От тази година те струват 16 стотинки. С още осем стотинки трябва да се бръкнат желаещите за найлонова подвързия.
И тази година оценките ще се нанасят в старите бежово-кафяви бележници. Въпреки че МОН обяви награда от 10 бона за дизайн на нови документи, не се появи нито един желаещ да изработва ученически книжки.

Няма ръст в продажбата на строителни материали", разкрива Дневник"

След като четири поредни години пазарът на строителни материали отчиташе годишен ръст от 12 до 15%, от началото на годината се забелязва застой в обема на продаваната продукция, като се запазват нивата от миналата година, отчитат търговците. Данните на националната статистика показват намаляване на броя на издадените разрешителни за строеж на нови жилища за първото полугодие на 2007 г. в сравнение със същия период на миналата година. Причината е, че атрактивните места за застрояване се изчерпват, а хората с възможности вече са си купили жилище. При големите обекти пък инвеститори договарят цените и доставките на едро директно с производителите, а не купуват от борсите.

Пазарът на строителни материали е колеблив, коментира търговският директор на "ЦЕМ комерс" Венцислав Велинов. По думите му в началото на строителния сезон през май, юни и юли имаше застой при продажбите, но сега те са се нормализирали. Ръстът в продажбите на строителни материали зависи от обема на строителството, посочи Тошко Тотев, управител на "Български строителни маркети".

Цените на строителните материали са поскъпнали с 5 до 8% в началото на годината, като оттогава няма някаква съществена промяна, каза Тотев. По думите на Велинов при някои продукти увеличението е до 10 на сто. Строителните материали са по-скъпи по морето в сравнение със София и Пловдив, като причината е по-големите транспортни разходи. Заради повишеното им търсене тухлите са поскъпнали близо два пъти в сравнение с 2005 г. Тухла четворка в София и Пловдив се продава на дребно по 70-75 ст. за брой, а по морето вече гони левче. Единичната струва около 40 ст. за брой, а качествената - внос от Сърбия, стига и до 48 ст.

Тухлите изместват газобетонните блокчета в строителството, каза Тотев. Според него това се дължи не защото газобетонът е некачествен, а защото търговците са изнервени от дългите опашки пред заводите на производителите и чакането с дни, за да заредят. При бизнес сградите пък се налага стъклопакетът. В момента се внасят тухли от Сърбия, Македония и Гърция.

От "Ксела България" заявиха, че продажбите на газобетон с марката "Итонг" устойчиво нарастват. Те очакват ръст от 20 на сто до края на годината спрямо предходната. За да се подобри обслужването на клиентите, от началото на годината "Ксела" е въвела нова система на експедиция с подаване на предварителни заявки. Тухлите "Итонг" са поскъпнали с 6% през януари, като до края на 2007 г. не е планирано ново повишение на цените, казаха от "Ксела".

При металите регистрираното повишение на цените е средно с около 10%. Арматурното желязо, което поскъпна рекордно през 2004 г., сега се продава на нива от 1000 до 1300 лв. за тон при заготовките. Фасадният стиропор, който се използва за изолации на сградите, запазва цената си отпреди две години и в момента се продава по 75-80 лв. за кубик. Причината е големият брой производители, което води до силна конкуренция в бранша, коментира Велинов. Намалява търсенето на цимента, гипса и варта за сметка на готовите смеси, с които се работи по-лесно и бързо, отчитат търговците. Наблюдава се и увеличаване на вноса на материали от Китай, основно шперплат и метални подпори.